Nezaměstnanost v prosinci výrazně stoupla. Bez práce je nejvíce lidí od dubna 2017

Úřad práce

Míra ekonomické aktivity 2020

Obecná míra nezaměstnanosti dosáhla v České republice v prosinci loňského roku 3,2 procenta. Meziročně tak došlo ke zvýšení o 1,2 procentního bodu, což představuje nárůst o více než polovinu. Vyplývá to z aktuálních dat, která v pátek zveřejnil Český statistický úřad. Nezaměstnanost více postihuje ženy. Snížila se míra zaměstnanosti i míra ekonomické aktivity.

Míra nezaměstnanosti se ke konci loňského roku vyšplhala nad tři procenta poprvé od dubna 2017. Byla tak nejvyšší za téměř čtyři roky. Meziroční zvýšení o 1,2 procentního bodu lze sice na první pohled přičíst koronavirové pandemii, statistici ale upozorňují, že ne všechna pracovní místa zanikla právě kvůli tomu.

„Zhruba polovina osob, které ztratily práci, uvádí, že na ukončení zaměstnání měla vliv koronavirová situace,“ upozornil v tiskové zprávě Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí Českého statistického úřadu. Holý také uvedl, že počet lidí bez práce se meziročně zvýšil o 58 procent. Nezaměstnanost také více doléhá na ženy. Míra nezaměstnanosti mužů očištěná od sezónních vlivů dosáhla v prosinci 2,8, zatímco u žen 3,7 procenta, uvedli statistici.

„Jestliže jen každý druhý člověk přišel o práci kvůli koronaviru, značí to, že česká ekonomika měla do recese namířeno už před propuknutím pandemie. Je tedy otázka, zda nezaměstnanost neporoste i poté, co se nám podaří nákazu porazit,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Veronika Hedija, ekonomka z jihlavské Vysoké školy polytechnické, která se výzkumem trhu práce dlouhodobě zabývá. Podle ní je však těžké předpovídat, kam až nezaměstnanost v dalších měsících vzroste. „Situace je nepřehledná. Dokud funguje program Antivirus, pak se nedá rozpoznat, jaká je skutečná kondice českého pracovního trhu,“ dodala.

Pokles aktivity

Prosinec také přinesl snížení míry zaměstnanosti i ekonomické aktivity. „Celková míra zaměstnanosti byla 73,9 procenta, ke snížení došlo u osob do 49 let věku. Na vysoké úrovni je stále míra zaměstnanosti mužů, která dosahuje 80,8 procenta,“ dodal Dalibor Holý. U žen dosáhl tento ukazatel hodnoty 66,7 procenta. Míra zaměstnanosti vyjadřuje podíl zaměstnaných ku počtu osob v určité věkové skupině, zpravidla 15 až 64 let.

Mírně se snížila také míra ekonomické aktivity ve věku 15 až 64 let. Ta v prosinci dosáhla 76,3 procenta a byla tak meziročně nižší o půl procentního bodu. Míra ekonomické aktivity mužů činila 83,2 procenta a o téměř 14 procentních bodů převyšovala aktivitu žen. Ukazatel se počítá jako podíl ekonomicky aktivních (těch, co pracují nebo hledají práci) k populaci v dané věkové skupině.

Tagy: