Nezařazený poslanec Volný: Když Babiš sníží finance pro strany, rozpočet podpoříme

Lubomír Volný

Vláda Andreje Babiše (ANO) stále nezískala podporu pro schválení státního rozpočtu. Menšinový kabinet ANO a ČSSD sice běžně podporují poslanci KSČM, ale ti nyní trvají na požadavku odebrání 10 miliard korun z rozpočtové kapitoly pro obranu a přesunutí těchto peněz do rezerv. Možnou podporu však Babiš může získat u nezařazených poslanců. Hosty pořadu 360° Pavlíny Wolfové byli poslanci Marian Bojko a Lubomír Volný, kteří nyní stojí v čele hnutí Jednotní –⁠ Alternativa pro patrioty.

Volný, který je v čele hnutí Jednotných, řekl, že vládě vyslali jasný signál. Společně s Bojkem po Babišově kabinetu požaduje snížení financí pro politické strany minimálně o polovinu. „Pokud nám v tomto vyhoví, tak jsme připraveni tento rozpočet, ke kterému máme plno výhrad, podpoříme,“ řekl Volný v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS.

Nezařazený poslanec zvolený původně za SPD, kde však později společně s Bojkem a Ivanou Nevludovou skončil, připustil, že by na rozpočtu změnil více věcí. Vzhledem k tomu, že reálně nemůže vládě nabídnout silnou podporu, však chce splnit pouze zmiňovaný požadavek. „Snažíme se dosáhnout alespoň něčeho, na co nyní máme politickou sílu,“ dodal Volný.

Bojko přitom hovořil o tom, že sociální demokraté a komunisté kolem otázky schválení návrhu státního rozpočtu pouze dělají „tanečky“. Podle něj si navíc nakonec komunisté ohledně škrtů v kapitole obrany změnu prosadí. „Rozpočet asi projde, komunisté asi ten svůj pozměnovací návrh uplatní,“ řekl Bojko.

Stejný názor má i Volný. „Obě levicové strany hrají divadélko pro své voliče, aby to nevypadalo, že si je premiér vodí na provázku,“ řekl svůj názor nezařazený poslanec.

Komunisté schválení rozpočtu podmiňují především přesunutím 10 miliard korun z kapitoly obrany do rezerv. Babiš společně s ministryní financí Alenou Schillerovou už několikrát v posledních dnech vystoupil na jednání poslaneckého klubu komunistů, ti však zatím trvají na svém. „Nemáme v úmyslu couvnout,“ prohlásila v pořadu 360° Pavlíny Wolfové poslankyně KSČM Miloslava Vostrá.

Tagy: