Skopeček z ODS: Koalice přestala fungovat, vládu drží u moci jen snaha udržet křesla

Hosté pořadu 360° Pavlíny Wolfové

V pátek dojde na pokračování schůze poslanců, na jejímž konci by mělo dojít na hlasování o státním rozpočtu na příští rok. Menšinová vláda hnutí ANO a ČSSD však nemá vyjednanou podporu, neboť na požadavky KSČM, která svými hlasy kabinet běžně podporuje, vláda zatím nepřistoupila. Co komunisté požadují? A jaký je názor ostatních stran? Hosty pořadu 360° Pavlíny Wolfové byli předsedkyně rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Miloslava Vostrá (KSČM) a místopředsedové výboru Jan Skopeček (ODS) a Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Aktuální stav, kdy menšinová vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) nezískala podporu pro svůj rozpočet, podle poslance ODS Jana Skopečka potvrzuje, že vládní koalice přestala fungovat. „Tuto vládu nedrží žádný program, jen snaha udržet si ministerská křesla,“ řekl v pořadu CNN Prima NEWS.

Skopeček zároveň kritizoval, jak ve středu postupně hnutí ANO, sociální demokraté a pak i komunisté „kouskovali“ jednání o nejdůležitějším zákonu roku. Vadí mu také, že ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) přišla s návrhem státního rozpočtu de facto na poslední chvíli. „Myslím, že je to naprosté selhání premiéra i ministryně financí,“ prohlásil Skopeček.

Podobně hovořil i zástupce Pirátů Mikuláš Ferjenčík. „Premiér odmítá řešit věci, které považuje za malichernost. Prostě se na to vykašlal,“ řekl pirátský poslanec k tomu, proč Babiš neměl vyjednanou podporu pro návrh rozpočtu. Ferjenčík však zároveň zmínil, že je otázkou, zda celé prodlužování schůze není jen „divadlo“ mezi vládní stranami, tedy ANO a ČSSD, a komunisty.

Komunisté trvají na škrtech u obrany

Komunisté schválení rozpočtu podmiňují především přesunutím 10 miliard korun z obrany do rezerv. Babiš a Schillerová už několikrát v posledních dnech vystoupili na jednání poslaneckého klubu komunistů, ti však zatím trvají na svém. „Nemáme v úmyslu couvnout,“ prohlásila v pořadu 360° Vostrá.

Pokud by však Babiš na komunistický návrh přistoupil, je otázkou, jak by hlasovali sociální demokraté. Ferjenčík v pořadu zmínil, že ministr vnitra Jan Hamáček, který je zároveň předsedou ČSSD, peníze armádě vzít nechce.

Dojde na rozpočtové provizorium?

Vostrá, která je šéfkou rozpočtového výboru, dále v pořadu 360° Pavlíny Wolfové prohlásila, že se komunisté o žádné divadlo nepokoušejí. „Jednoznačně mohu říci, že pokud neprojde náš pozměňovací návrh, poslanci KSČM pro rozpočet ruku nezvednou,“ trvala na požadavku komunistů.

Ve hře tak zůstává možnost rozpočtového provizoria, podle něhož by se Česko řídilo v jednotlivých měsících, pokud by vládní návrh státního rozpočtu neprošel. Ferjenčík i Skopeček se shodli, že minimálně měsíc si stát může provizorium dovolit. Podle obou poslanců však nejde o šťastné řešení. „Bylo by pro Andreje Babiše a Alenu Schillerovou ostudou, kdybychom jej měli,“ zdůraznil Skopeček.

Tagy: