Nežerte mu jeho kontaminované řeči, šíří bludy a lži, řekl Rakušan o Babišovi

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se ohradil vůči videu předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Bývalý premiér totiž natočil klip s kohoutem, kterému prý vadí ukrajinské obilí. Rakušan označil Babišova slova za lživá a uvedl, že ukrajinské zemědělské produkty procházejí velmi pečlivou kontrolou. Podle něj není obilí z Ukrajiny kontaminované a jedná se tak pouze o Babišovy bludy. Rakušan se později omluvil, že při natáčení svého videa seděl v autě bez bezpečnostního pásu.

„Pan Babiš nemá rád fakta a tak šíří lži a bludy. Nežerte mu to. Ty řeči jsou fakt kontaminované. Ukrajinské zemědělské produkty jsou pod stejnou pečlivou kontrolou jako jakékoli jiné. Tak si nenechte nic nakukat ani nakokrhat,“ řekl Rakušan v reakci na výstup Andreje Babiše.

Někdejší premiér totiž natočil video, na kterém účinkuje s kohoutem Silverem. Předseda hnutí ANO v něm tvrdí, že kohout nemá rád ukrajinské obilí, protože je kontaminované.

ČTĚTE TAKÉ: Babiš a ANO jsou zhoubou pro společnost, říká Nerudová. Hnutí STAN jí prý přirostlo k srdci

„Tohle je Silver, nemá rád ukrajinské obilí, protože říká, že je kontaminované. Na rozdíl od Fialy, Výborného a celé party, která ničí naši zemi, že Silver? Co na to říkáš?“ ptá se Babiš kohouta ve svém videu na Instagramu.

Kohout ve videu ale nijak nereagoval. Babiš proto pokračoval s otázkami, kdo vlastní zemědělskou půdu na Ukrajině. „No ty nadnárodní společnosti, ti oligarchové, takže Ukrajincům zůstane úplný prd. Zničí celé evropské zemědělství. Silver žere jenom české obilí. Že jo? Řekni něco,“ vybízel Babiš kohouta k reakci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nátlak na Hayata Okamuru? Toho pána neznám, tvrdí Vondra

Babišovo video se okamžitě stalo terčem posměšků na sociálních sítích. Lidé si z někdejšího premiéra utahovali zejména kvůli zvířeti, po kterém chtěl Babiš odpovědi.

Rakušanovo video bude mít dohru

Ministr vnitra se vzápětí omluvil za to, že svůj příspěvek natočil během jízdy v autě, při níž nebyl na zadním sedadle připoutaný. „Cestou na Debatu bez cenzury jsem natočil video v autě, bohužel bez pásu. Omlouvám se, byla to chyba. Jsem samozřejmě připravený za to zaplatit odpovídající pokutu. A vy prosím buďte pozornější než já. Pásy zachraňují životy,“ uvedl.

Rakušan ale není jediným politikem, který si nepohlídal bezpečnostní pásy během natáčení videa. S podobným problémem se musela v minulosti potýkat také někdejší ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Bývalá šéfka státní kasy za svůj prohřešek nakonec zaplatila 10 tisíc korun.

Tagy: