Srážka cyklistů: Oba skončili v nemocnici, jeden nadýchal. Alkohol je až za třetinou nehod

Až třetinu nehod způsobí cyklisté s alkoholem v krvi, uvedl expert.

Opilí cyklisti bourají

Jeli na kole proti sobě, oba středem silnice a neuhnul nikdo. Řeč je o případu cyklistů z Orlickoústecka. Jeden z nich– 72letý muž – pak nadýchal téměř jedno promile alkoholu. Druhý – 17letý mladík – byl střízlivý. Oba ale skončili se zraněním v nemocnici. Takřka 30 procent nehod způsobí cyklisté posilněni alkoholem.

Každý rok za poslední dekádu způsobí cyklisté okolo dvou a půl až tří tisíc dopravních nehod. A přibližně ve třetině případů za to může alkohol. V Česku je sice nulová tolerance alkoholu za řídítky, podle cyklistů je ale zákon příliš přísný.

„Nevidím problém v tom dát si jedno pivko, jeden drink,“ sdělila pro CNN Prima NEWS oslovená žena. „Malý pivo je v pohodě a jedno velký by taky nebylo špatný,“ domnívá se dotázaný muž. Další dodal, že by povolil „jednu či dvě skleničky vína“.

ČTĚTE TAKÉ: Jiří Sovák měl v opilosti srazit chodce, ukazují archivy. Svého syna za totéž vydědil

Jiný názor má policie. „Pokud zjistíme, že usedl cyklista za řídítka pod vlivem alkoholu, věc následně oznamujeme místně příslušnému správnímu orgánu k dalšímu projednání,“ řekla redakci mluvčí policie Hana Rubášová.

Pokuta až 50 tisíc

Stejně tomu je i v případě, že cyklista odmítne na místě dechovou zkoušku. „Pokud cyklista před jízdou požije alkohol, tak porušuje zákon a ve správním řízení mu hrozí pokuta – až desetitisíce korun,“ zdůraznil pro CNN Prima NEWS právník Jan Černý.

Do jednoho promile alkoholu v krvi se totiž jedná o přestupek, za který hrozí jezdcům na kole pokuta maximálně 20 tisíc korun. V případě trestného činu, kdy cyklisté nadýchají více či způsobí škodu nebo újmu na zdraví, dokonce až 50 tisíc korun.

„Samozřejmě se cyklistům neodebírají řidičské průkazy. Dlouhodobě také apelujeme na cyklisty, aby vždy na svou cestu vyrazili v cyklistické přilbě,“ doplnila mluvčí Rubášová. Jak uvedl dopravní expert Roman Budský pro CNN Prima NEWS, cyklisté jsou nejméně disciplinovaní.

„Skutečně se to blíží každoročně ke 30procentnímu podílu nehod zaviněných s alkoholem. U chodců to je nějakých 11 procent a u motoristů, řidičů automobilů to je zhruba 4,5 procenta,“ sdělil. Dost často se prý také jedná o držitele řidičáku, kteří si na kole zkrátka dovolí více než za volantem.

Tagy: