Nic nebude jako dřív. Policisté s dlouhými zbraněmi hlídají také univerzitu v Ústí

Soustrast s oběťmi čtvrteční střelby na Univerzitě Karlově vyjadřují školy po celé zemi. Jednou z nich je i Filozofická fakulta Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, kde mohou lidé už od rána zapalovat svíčky.

„Nečekali jsme, že budeme připravovat takovéto věci v předvánočním čase. Vnímáme tu tragickou událost jednak z té roviny oficiální, ale především také jako kolegové z filozofické fakulty z roviny osobní,“ sdělila Ivana Havlínová, proděkanka pro vnější vztahy a další vzdělávání z filozofické fakulty ústecké univerzity.

Střelba minutu po minutě

12:26 Hlášena SMS se sebevražedným obsahem

12:46 Policie má informaci, že podezřelý jede do Prahy

13:03 Určena poloha mrtvé osoby v Hostouni

13:15 Vyhlášeno celostátní pátrání po podezřelém

13:27 Požadavek na šetření na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy

13:49 Informace o možném pohybu v Celetné ulici

14:22 Vyklízení objektu Celetná

14:59 Zjištění střelby v budově u náměstí Jana Palacha

15:11 Lokalizace střelce na střeše budovy

15:20 Pachatel je eliminován

U fakulty vznikla hned dvě pietní místa. „Takovéto osobnější místo pro naše studenty a akademiky jsme udělali uvnitř našeho atria na filozofické fakultě, protože ale vnímáme i potřeby studentů z jiných fakult a lidí z řad veřejnosti vyjádřit soustrast rodinám a pozůstalým, tak jsme vytvořili i druhé místo, a to hned u vchodu do filozofické fakulty,“ upřesnila proděkanka.

ČTĚTE TAKÉ: Při střelbě na univerzitě zemřela redaktorka webu PrahaIN.cz, oznámili její kolegové

Se studenty bude vedení filozofické fakulty o čtvrteční tragédii mluvit po Novém roce. „My jsme už neměli možnost s našimi studenty bezprostředně hovořit, protože vlastně dneska máme děkanské volno a studenti vyjeli už v uplynulých dnech na prázdniny. Uvědomujeme si ale, že po včerejšku už nic nebude stejné a že tato událost bude velmi rezonovat nejenom v naší akademické obci, ale i v akademických obcích napříč republikou. Po Novém roce tedy bude důležité vést se studenty tento dialog,“ doplnila Havlínová.

V okolí ústecké univerzity už hlídkují i policisté s dlouhými zbraněmi. Zda přibydou i další opatření prozatím není jasné. „Rektor univerzity je v komunikaci s ředitelem krajské policie a jsou domluveni, že v lednu příštího roku budou projednávat téma bezpečnosti na naší univerzitě,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí ústecké univerzity Jana Kasaničová.

PODÍVEJTE SE: Střelba na Filozofické fakultě v Praze otřásla nejen Českem, ale celým světem

Tagy:
střelba zbraně policisté Ústí nad Labem univerzita Univerzita Karlova Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem filozofická fakulta