Nižší daň na pivo v hospodě než na ovoce? Absurdní, kritizoval aktuální sazby Ludvík

Nižší DPH na pivo v hospodě než na ovoce? Absurdní. Tak hodnotit aktuální sazby v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Připomněl, že k posledním výrazným změnám došlo v souvislosti s EET, tu však současná vláda zrušila. Výše daně za pivo by se tak prý měla vrátit zpět.

„Absurdní,“ reagoval Ludvík na dotaz, zda mu dává smysl, že u piva v restauraci, které si člověk může dát takzvaně k obědu, platí nižší DPH než u ovoce například pro děti. „Podpora na nižší DPH u piva byla v souvislosti s EET, které máme zrušeno. Čili moc nevím, na co se vlastně čeká,“ pokračoval s odkazem na návrat původní výše daně.

Zdůraznil však, že není odpůrcem piva. „To chraň Bůh. Skutečně to myslím pouze z daňového hlediska. DPH na potraviny máme vysoké a obávám se, že kdyby došlo k jejímu snížení, tak ho spotřebitelé ve finále ani nepocítí. Nejsou nástroje k tomu, aby se to ohlídalo. Myslím, že problém je především v maržích,“ uvedl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Šojdrová o zákazu obilí z Ukrajiny: Neetické a nelegální. Jak se to odrazí na cenách v Česku?

O snížení daně na potraviny se vedou sáhodlouhé diskuze. Podle agrárního analytika Petra Havla by snížení DPH na nulu nebylo politicky průchodné. „Myslím si, že není vhodné daň snížit pouze dočasně. Potřebujeme hledat systémové řešení a současných 15 procent snížit tak, aby to spotřebitel poznal. Řekněme třeba o pět procentních bodů,“ dodal.

Z jakých důvodů mají levnější potraviny, zejména pak ovoce a zeleninu, v Polsku? A skutečně se vyplatí jezdit nakupovat za hranice Česka? Celý pořad si můžete pustit ve videu výše.

Tagy: