Kontroloři: Armáda opravuje veterány a plýtvá, koupě nové techniky by leckdy vyšla levněji

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zkritizoval ministerstvo obrany za zpožděné, odložené nebo zrušené nákupy vozidel. Resort kvůli tomu prý zbytečně vyhazoval miliony korun za opravy zastaralé techniky, které v některých případech vyšly dráž, než kdyby se nakoupily nové automobily.

Podle NKÚ vlastní rezort obrany téměř 10 tisíc automobilů, jejichž průměrné stáří je 21 let. Najdou se mezi nimi i vozy, které armádě slouží již téměř 40 roků. Podle kontrolorů jsou dvě třetiny vozového parku české armády zastaralé a ministerstvo obrany vynaložilo zbytečně 20 milionů korun na opravy této techniky. „Opravilo se 15 osobních terénních vozů starých 22 až 26 let, částky se pohybovaly od více než půl milionu do 1,3 milionu korun, a ve čtyřech případech byly dokonce dražší než pořízení nového vozu,“ uvedla mluvčí NKÚ Hana Kadečková.

ČTĚTE TAKÉ: Hádka ve studiu: SPD kašle na obranu ČR, řekl Bureš. Kdo nás chce napadnout? opáčila Maříková

Za důvod plýtvání pak kontroloři označili hlavně to, že se technika nenakupovala podle potřeb armády a nákupy se zpožďovaly, odkládaly nebo úplně zrušily. Podle ministryně obrany Jany Černochové to není nic nového. „Současný stav je výsledkem posledních desetiletí, kdy se na Armádě ČR neustále šetřilo. Zastaralost techniky v majetku resortu obrany se netýká zdaleka jen automobilů, ale i techniky, která je pro fungování AČR i civilní části resortu obrany mnohem důležitější,“ uvedla v telefonátu se CNN Prima NEWS Černochová.

S tím z větší části souhlasí i experti. „Problém je dlouhodobý. Původ potíží je také v tom, že se ministři zabývají nejvyšší problematikou. Menší věci delegují na své podřízené a průvan, který nastane po každé změně establishmentu, nemá návaznost,“ vysvětlil vojenský analytik Jiří Vojáček. „Myslím, že je to důsledek atmosféry za dlouhá léta, kdy se v armádě a škrtalo. Na ministerstvu neexistuje dostatečně velký aparát ke zvládnutí spousty zakázek současně,“ souhlasil další analytik Lukáš Visingr.

Podle Černochové jsou v současnosti důležitější nákupy bojové techniky, které ministerstvo řeší. Jde například o nové tanky, vozidla bojové techniky nebo stíhačky.

Tagy:
armáda auta nákupy technika NKÚ Nejvyšší kontrolní úřad Ministerstvo obrany České republiky