Pryč se sovětskými plechy. Česko vyzbrojí Vietnam, ten má zájem o letadla, obrněnce i pušky

Vietnam chce nahradit svůj dosavadní arzenál českou vojenskou technikou a zbraněmi. Jihoasijská země vyjednává nejen o dodávkách lehkých bojových letounů a radarů, ale také útočných pušek. Společně s nimi by mohlo dojít na modernizaci či rovnou odkoupení obrněnců i raketometů československé výroby. Ačkoliv obě strany ještě čeká několik kol schůzek a jednání, Vietnam tím vysílá jasný signál – přišel čas se zbavit zastaralé vojenské techniky z éry Sovětského svazu a naznačit Číně, aby v regionu držela své ambice na uzdě.

Asijská tour premiéra Petra Fialy (ODS) a české obchodní delegace přinesla po návštěvě Hanoje první kontury užší spolupráce hned v několika sektorech. Předpokladů bylo více než dost – nejen díky historickým vazbám z dob komunismu, kdy do Československa mířili vietnamští dělníci na praxi, ale také díky silnému tuzemskému zbrojnímu průmyslu.

Válka na Ukrajině ukázala, že jsou zbrojaři schopní modernizovat starou sovětskou techniku a zvýšit výrobní kapacity, na což vietnamská strana slyší. Krom toho se dá říct, že obchodní spolupráce ve zbrojním sektoru probíhá již dekády. Podle odhadů stockholmské expertní skupiny SIPRI se Praha v posledních dvou desetiletích stala hlavním dodavatelem zbraní do Vietnamu z Evropské unie. Po Fialově návštěvě Hanoje se nyní zdá, že nadcházející forma spolupráce bude ještě užší.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chlouba, které ale velitelé nevěří. Nasazením supertanku Rusové velmi riskují, zní ze Západu

V delegaci 15 společností byly hned čtyři české firmy, které se zabývají výrobou zbraní, munice a vojenské techniky – Czechoslovak Group, Colt CZ Group, Omnipol a STV GROUP. Ačkoliv zástupci zmíněných společností odmítli poskytnout komentář a odkazovali se na Asociaci obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky (AOBP), podle jejich portfolia lze aspoň odhadnout, co všechno by mohlo zamířit do vietnamského arzenálu.

Z výčtu dodávek se již otevřeně mluví o lehkých bojových a cvičných letadlech. Hanoj si v roce 2021 objednala u českého výrobce Aero Vodochody desítku podzvukových letounů nové generace L-39NG, jejichž dodávky mají začít letos. Shodou okolností firma nedávno otestovala ve vzduchu první sériově vyrobený model, doposud létaly jen prototypy.

První várku zbrusu nových letadel dostane právě Vietnam, zájem o stroje vyjádřilo ještě Maďarsko a v neposlední řadě i Česká republika. Celkem má Aero Vodochody zakázku na 34 kusů, ročně by továrna mohla vyprodukovat až 24 strojů. Řeč přišla mimo jiné i na transportní letoun z Kunovic L-410NG, o který by Hanoj také měla mít zájem.

Česká firma Omnipol jednala ve Vietnamu o možném prodeji radarů, které by se v budoucnu mohly objevit jak na civilních, tak vojenských letištích. Nic konkrétnějšího se podle zpravodajské agentury Reuters neví. Omnipol má v nabídce především dva typy radarů – nenápadný, ale efektivní průzkumný systém Vera-NG a také radar s vysokým dosahem PLESS.

První let sériového L-39NG dopadl na výbornou👍Trval přibližně 40 minut a piloti během stovek nalétaných kilometrů ověřili funkce motoru, letounových systémů, avioniky a dále řiditelnost a chování letounu ve všech fázích letu od vzletu přes akrobacii až po přistání. Testování probíhalo v rozsahu výšek od 0 do 8 500 metrů a rychlostí od pádové až po maximální (Machovo číslo 0,8 nebo 900 km/h). ✈️🇨🇿

Posted by AERO Vodochody on Monday, April 24, 2023

Velkým tématem během jednání českých a vietnamských diplomatů byla mimo jiné modernizace starých vojenských obrněnců a tanků sovětského původu. Těch má jihoasijská země nemalé množství, ačkoliv si uvědomuje, že jsou tyto stroje dávno za zenitem. Nově by mohly dostat modernější komunikační a bojové systémy nebo kvalitnější pancéřování.

Ve hře jsou i „Upíři“ a tatrovky

Česká republika naopak vyniká nejen v modernizaci sovětské techniky, ale také výrobou vlastních moderních systémů, které jsou kompatibilní se starou ruskou technikou. „Když chcete udržet staré sovětské vybavení funkční, nemáte moc možností,“ řekl agentuře Reuters český velvyslanec Hynek Kmoníček.

Kromě modernizačního projektu vyjádřila vietnamská strana zájem o nákup zcela nových obrněnců, raketometu RM-70 Vampire, samohybných děl Dana a Morana, protiminového vozu Titus či nákladních aut s podvozkem od Tatry. Podle zdroje ze zbrojovek Excalibur Army a STV Group, které mají modernizaci vojenské techniky na starost, ovšem dohoda mezi oběma stranami zatím spíše drhne a čeká se na výsledky dalších jednání.

Mimo „velké hračky“ proběhla schůze s Coltem, který se specializuje na ruční palné zbraně. Zde se nabízí výměna hojně zastoupeného kalašnikovu za výrazně modernější útočné pušky jako CZ BREN 2, součástí budoucí dodávky by mohly být také pistole.

Proč zbrojit? Především kvůli Číně

Pro Vietnam je Česká republika ideálním vojensko-obchodním partnerem – na světě je opravdu jen pár firem, které zvládnou modernizaci staré ruské techniky. Díky tomu, že jsou čeští zbrojaři dobře seznámení se sovětskými zbraněmi, lze očekávat, že proběhne další kolo prohlubování diplomatických vztahů.

Ve světle války na Ukrajině taktéž dává smysl, že se vietnamská vláda snaží zpestřit svůj arzenál, který se v drtivé většině sestává z produktů ruské výroby – a to až z 80 procent. Právě Hanoj ale byla do určité míry shovívavá vůči ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a jeho invazi, což lze vydedukovat i z výsledků hlasování na úrovni OSN.

Odstraněním ruských zbraní z výbavy Vietnam dává víceméně najevo, že se neplánuje spoléhat na Moskvu a její pušky, ale dá přednost kapacitám členského státu NATO.

Jedním z nejsilnějších impulsů, proč se Vietnamci pustili do modernizace armády, ovšem byla čínská zahraniční politika a neshody v regionech. Nejlidnatější stát světa je pro mnohé země potenciální hrozbou, obzvlášť kvůli třaskavému vztahu s Tchaj-wanem. Obavy, že by Čína mohla nastartovat konflikt podobným stylem jako Rusko, jsou podle zástupců vietnamské vládnoucí politické vrstvy na místě.

Krom toho poslední ostrá válka, kterou Čína zažila, byla právě s Vietnamem. Třebaže trvala sotva měsíc, obě strany stála desítky tisíc lidských životů.

Tagy: