Hádka ve studiu: SPD kašle na obranu ČR, řekl Bureš. Kdo nás chce napadnout? opáčila Maříková

Nakoupit, nebo nenakoupit americké bojové letouny? Na toto téma nedokázali najít shodu poslanec Jan Bureš (ODS) a poslankyně Karla Maříková (SPD). V nedělním vysílání Partie Terezie Tománkové mezi nimi došlo ke slovní přestřelce. „Jako kdyby chudá rodina šla koupit Ferrari,“ prohlásila opoziční politička na konto vysokých pořizovacích nákladů bojové techniky, zatímco Čechy sužuje inflace. „Absurdní. SPD se nechce starat o obranu naší země,“ vrátil jí Bureš ve vysílání CNN Prima NEWS a připomněl, že nedaleko českých hranic zuří válka.

Zahájit jednání s americkou vládou o případném nákupu amerických strojů doporučila armádní analýza, podle které požadavky kladené na české letectvo po roce 2040 mohou splnit pouze stroje takzvané páté generace. Jejich jediným dostupným zástupcem je v současné době právě F-35. Stejné stroje si pořídilo nebo v dohledné době plánuje pořídit několik evropských zemí. Čas na vyjednávání podmínek případného obchodu má ministryně obrany Jana Černochová (ODS) do října, Česko má zájem o 24 kusů.

Pořizovací cena ani náklady na údržbu a nasazení v akci ovšem nejsou malé, spíše naopak. Záměr armády a ministerstva vnitra nakupovat novou vojenskou techniku proto dlouhodobě kritizuje opozice. Upozornění, že nedaleko od českých hranic zuří válka s Ruskem, neberou jako protiargument.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajina v EU? Země v občanské válce těžko, řekl Kobza. Sprostá lež, sepsul ho Lipavský

„Když poslouchám návrhy, abychom šetřili na (zaměstnaneckých) benefitech, a na druhou stranu se na ministerstvu obrany jedná o tom, zda si koupíme, nebo nekoupíme bojové letouny F-35, tak mi to přijde jako úplná nehoráznost. Bylo tu řečeno, ať vláda šetří u sebe, ale vláda chce šetřit na lidech,“ postěžovala si poslankyně za SPD Karla Maříková na CNN Prima NEWS.

Koaliční zákonodárce za ODS Jan Bureš ale upozornil, že je nesmysl v současné době šetřit na bezpečnosti České republiky. „Buď budeme mít funkční obranu naší země, nebo na to budeme rezignovat. Nic mezi tím. Jestli chceme mít kompetentní armádu, bude to holt stát peníze,“ zareagoval poslanec občanských demokratů.

„Máme šanci si koupit to nejlepší, co existuje. A k tomu těžkou techniku. Obrana něco stojí. Ale jak už říkal Tomáš Garrigue Masaryk – o hranicích se nediskutuje, hranice se brání klackem,“ poznamenal Bureš. Následně se k tématu strhla hádka ve studiu.

„Jako kdyby chudá rodina šla koupit Ferrari. Lidi tady nebudou mít za co platit energie a jídlo,“ přirovnala Maříková plán na pořízení letounů F-35. „Chápu, že jste v politice od školky, takže ohledně finančních prostředků, které mají běžní lidé, jste úplně mimo a ve svém vakuu,“ útočila poslankyně SPD.

„Takže budeme rezignovat na obranu naší země a místo toho ty peníze rozdáme lidem? Ruská agrese ukazuje, že obranu musíme myslet vážně. Doteď jsme byli černými pasažéry NATO. Byli jsme přitom vždy hrdí na náš obranný průmysl, na tom není přece nic špatného. Vyčítali jsme prezidentovi Václavu Havlovi, že nechal pozavírat továrny. Dejme nyní našemu obrannému průmyslu šanci, aby se do obrany země a vývozu zapojil,“ pokračoval Bureš v diskuzi na CNN Prima NEWS.

„Nás tady chce někdo napadnout? To vy nás do války postupně taháte,“ opáčila Maříková. „Ukrajina si před dvěma lety taky myslela, že je nikdo nenapadne. A vidíte, jak to dopadlo. Podívejte se i na pobaltské státy. Všichni kolem nás se snaží zajistit obranu země. A váš názor je nechat to být? SPD se nechce starat o obranu naší země,“ kroutil hlavou politik.

„Jste jak ta vaše ministryně války, jak jí přezdívají lidé na sociálních sítích,“ poznamenala Maříková, než diskuzi utnula moderátorka Terezie Tománková.

Tagy:
válka armáda letoun Ukrajina studium zbraně ODS Partie pořady CNN Prima NEWS Partie Terezie Tománkové obrana Karla Maříková vláda Česko Svoboda a přímá demokracie Jan Bureš F-35 Lockheed Martin F-35 Lightning II