NKÚ: MMR má v uzávěrce chyby za pět miliard. Nejsou to vážné nedostatky, reaguje resort

Bankovky

Účetní chyby v uzávěrce MMR za 5 miliard

Chyby v účetní závěrce ministerstva pro místní rozvoj (MMR) za rok 2018 přesáhly pět miliard korun. Nedostatky měl úřad i v hospodaření s majetkem státu. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Podle MMR označila komise NKÚ výkazové údaje převážně za pozitivní a bez významných nedostatků. Vybrané nedostatky ze strany NKÚ jsou podle ministerstva neopodstatněně zdůrazňované.

Kontroloři se zaměřili také na údaje, které MMR předkládalo pro hodnocení plnění státního rozpočtu. Z nich se následně sestavuje finanční výkaz. V těchto údajích ani v závěrečném účtu nemělo ministerstvo významné nedostatky. V tiskové zprávě to sdělila mluvčí NKÚ Jana Gabrielová.

„Celková hodnota nesprávností v účetní závěrce 5,43 miliardy korun je sice významná, v kontextu celé účetní závěrky MMR ale není zásadní,“ uvedli kontroloři. Podle NKÚ jsou některé informace nespolehlivé, ale účetní závěrka není nespolehlivá v celém svém rozsahu.

Nesprávnosti v účetní závěrce vznikly podle NKÚ zejména kvůli systémovým nedostatkům. „Zveřejňované informace o hospodaření MMR tak v některých případech neodpovídaly skutečnosti,“ uvedl úřad. Ministerstvo podle něj například nevykazovalo správně informace o struktuře transferových nákladů. V účetnictví podle kontrolorů nesprávně rozlišovalo podíl hrazený čistě ze státního rozpočtu a podíl, který představuje předfinancování ze státního rozpočtu.

MMR: Nepochopitelné zařazení mezi „významné nesprávnosti“

„Celková hodnota údajně významnějších nesprávností v účetní závěrce dosahuje podle NKÚ 5,4 miliardy korun. Tato částka ale obsahuje i 3,28 miliardy korun týkající se pouhého nezaúčtování převodu výsledku hospodaření za rok 2017 z účtu 431 na účet 432. Toto neprovedení záznamu ale sami kontroloři NKÚ nepovažují za významnější nedostatek,“ uvedlo k tomu ministerstvo.

Podle MMR jsou navíc tyto skutečnosti řazeny „nepochopitelně mezi takzvané významné nesprávnosti“. „Jde o záměnu syntetických účtů v rámci jedné účtové skupiny, která nemá a nemůže mít jakýkoli vliv na výsledek hospodaření,“ konstatovalo MMR.

Další významnou chybou podle kontrolorů bylo to, že MMR meziročně navýšilo na dvacetinásobek hranici, od které účtuje na podrozvahových účtech. „V účetní závěrce tak vykázalo na některých účtech informace, které nebyly srovnatelné, srozumitelné a spolehlivé,“ uvedl NKÚ.

NKÚ: Ministerstvo chybovalo i v opravách chyb

„V přehledu o změnách vlastního kapitálu podalo MMR výrazně zkreslené a nesprávné informace o pohybech vlastního kapitálu,“ podotkli kontroloři, kteří prověřili i to, jak MMR napravilo nedostatky z předchozích kontrol.

Podle úřadu ministerstvo účtovalo nesprávně také opravy chyb vzniklých v předcházejících účetních obdobích a tvorbu rezerv až při vzniku závazku. Tím zkreslilo vypovídací schopnost některých zveřejněných účtů. Ze 17 opatření provedlo ministerstvo úplně a správně 11 opatření, pět částečně a jedno vůbec.

„MMR při zpracování účetnictví a sestavování účetní závěrky postupuje vždy podle platné účetní legislativy. MMR však věnuje maximální pozornost nálezům a doporučením NKÚ a na základě těchto závěrů neustále upravuje systém účetnictví tak, aby minimalizovalo případná pochybení při následných kontrolách,“ uvedlo ministerstvo na svých stránkách.

Tagy: