NobodyListen je posedlý dříč, říká Kretík. A proč Calin a Viktor Sheen nepotřebují reklamu?

Hudební manažer a producent Matěj Kretík

Producent Kretík: Drogy v rapu? Je to odraz společnosti

Jako fanoušek žije rapem od svých deseti let, přímo ve víru dění tohoto žánru je už přes patnáct let. Matěj Kretík je producentem a manažerem, který zná svět rapu jako málokdo. V současnosti jej těší mimořádný boom tohoto hudebního stylu. Čeští interpreti bodují v poslechovosti i v prodeji lístků na živá vystoupení. „Rap se ohromně rozšířil a každý si v něm něco najde,“ říká Kretík v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. V interview zmínil také hvězdy jako Calin a Viktor Sheen nebo NobodyListen.

Z rapu je nyní vlastně pop. Dříve undergroundový hudební styl se na tuzemské scéně stal de facto hlavním proudem. Jeho přední představitelé dosahují velmi rychle poslechovosti svých hitů v řádech milionů. A když ohlásí koncert v O2 areně, dokáží jej vyprodat, což bylo v minulosti nemyslitelné.

ČTĚTE TAKÉ: Pokora je esenciální, proto se vracím do Hostěradic, říká Procházka. Proč bydlí v lese?

„Calin a Viktor Sheen vyprodali O2 arenu vlastně ‚snadno‘. Vydali super desku a dali to na Instagram. Nebyla žádná kampaň, člověk neviděl po městě billboardy, nebylo to ani moc v médiích,“ upozorňuje Matěj Kretík, hudební manažer a producent.

V nedávné době se v českém světě rapu dost řešilo například to, kdo vlastně vyprodal největší tuzemskou halu nejrychleji. Ani podle Kretíka na to neexistuje snadná odpověď.

Calin & Viktor Sheen – Safír

„Pořád je to nějaká hra ega a chlapství. Takže je to takové slovíčkaření. Někdo to může říct o Benovi (Cristovao, pozn. red.), jiný řekne, že to přece není rapper, ale popová hvězda. Ale rap je už dnes vlastně pop,“ myslí si Kretík, který je součástí České hudební akademie coby garant žánrové kategorie rap.

„Moje úloha je, dát dohromady desky, které za celý rok vyšly, což není úplně snadné, protože už jich je fakt celkem hodně a člověk musí vyhodnocovat, jestli to je rap, nebo není. Dávám dohromady i porotu asi sedmdesáti lidí, kteří k tomu mají co říct. Převážná část jsou přímo interpreti, nemohou ale hlasovat pro sebe nebo pro projekty, v nichž působí. Plus jsou tam novináři, moderátoři rádií a tak dále.“

O čertově kole

Kretík v interview pro CNN Prima NEWS promluvil také o stinné stránce úspěchu rapperů. Někteří se dostanou do spirály drog a těžko zvladatelného chování. „Ve chvíli, kdy na tomto životním stylu ujíždí, tak je s nimi těžké pořízení,“ říká producent.

A jak je to vlastně s návykovými látkami v rapu? „Je to odraz společnosti. Apeluju na všechny rodiče, ať se baví se svými dětmi a pozorují, co dělají. Opravdu se děje to, že to zkouší fakt mladí lidé, skoro bych řekl děti. Třeba dvanáct nebo jedenáct let… A experimentují s neuvěřitelně blbými drogami. Většinou je to tím, že nemají co na práci. Rodiče je nezabaví nějakým koníčkem a končí to takhle,“ varuje Kretík.

„Občas se tomu říká ‚Čertovo kolo‘. Člověk se potřebuje povzbudit na párty, k tomu se i napije. Potom nemůže spát, tak si dá prášky na spaní. Ráno se vzbudí, je mu zle, a tak si vezme další prášky…“

Taneček s drogami zkrátka málokdy končí happy endem. „Nakonec je to stejně tak, že co vám drogy dají, to vám dvakrát vezmou. Jde jen o to, jak rychle to člověk pochopí. U mladé generace je to podle mě velký problém, o němž se mluví docela málo,“ upozorňuje.

Kretík je také manažerem slavného DJ Jakuba Stracha, který je známý hlavně pod přezdívkou NobodyListen. „On se zkrátka na základce rozhodl, že bude DJ, a nic jiného ho nezajímalo. Patnáct let se soustředí jen na to. Jeho posedlost je tím rozhodujícím. Bez posedlosti a dřiny to nejde,“ konstatuje Kretík.

Tagy: