V Česku udeří tuhé mrazy: Děti a senioři by měli omezit pobyt venku. Kde platí výstraha?

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval svoji výstrahu před sněžením a sněhovými jazyky, jež nově zahrnuje také varování před silným mrazem pro jihozápadní oblasti Čech a pro severovýchod Moravy a Slezska. Teploty místy klesnou až na -12 °C.

Meteorologové předpokládají, že během pondělka napadne pět až patnáct centimetrů sněhu. „Očekávají se komplikace při chůzi, v dopravě, zásobování apod. V případě mokrého sněhu dochází ke škodám na stromech a lesním porostu, drátech elektrických vedení a k výpadkům v energetice,“ uvedl ČHMÚ. Výstraha platí do pozdních večerních hodin, a to pro Ústecký, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Olomoucký a Moravskoslezský kraj a také pro Vysočinu.

V platnosti je také výstraha před silným mrazem. Místy teploty klesnou až na -12 °C. „Hrozí nebezpečí prochladnutí a omrznutí nechráněných částí těla. Doporučuje se chránit se teplým oblečením ve více vrstvách a vhodnou obuví. Malé děti, starší a nemocní občané by měli omezit délku pobytu venku. Proti prochladnutí pomáhá teplý nápoj, jídlo a tělesný pohyb,“ píší odborníci. Výstraha je platná od 12. do 13. prosince pro Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký kraj a pro Vysočinu. Následně platí od 13. do 14. prosince pro Pardubicko, Olomoucko, Zlínsko a Moravskoslezsko.

Vedle toho varování před sněhovými jazyky je platné do 13. prosince. Meteorologové upozorňují na zhoršení sjízdnosti komunikací, některé vozovky mohou být nesjízdné. Při řízení auta je nutná zvýšená opatrnost a při cestování sledovat dopravní zpravodajství a na horách dodržovat pokyny Horské služby.

Tagy: