Česko zasype další sníh. Meteorologové varují před závějemi, jazyky i mrazivými teplotami

Začátkem týdne zasype Česko další sněhová pokrývka. V pondělí platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před až 25 centimetry sněhu, závějemi a sněhovými jazyky. Mrazivé budou i teploty, a to nejen v noci. Během dne nepřesáhnou nulu.

V pondělí bude převážně zataženo. Zpočátku místy, později od severu na většině území experti očekávají sněžení či sněhové přeháňky. Na horách budou sněhové srážky četnější a trvalejší. Večer by však od jihozápadu srážek a oblačnosti mělo ubývat.

Denní teploty se budou pohybovat pouze mezi −4 až 0 °C, na horách kolem −8 °C. V platnosti je také výstraha, a to až do úterní půlnoci pro části Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého, Moravskoslezského kraje a Vysočinu. Meteorologové varují před sněhovými jazyky a novou sněhovou pokrývkou.

„Během pondělí napadne 7 až 25 centimetrů sněhu. Očekává se zhoršení sjízdnosti komunikací, některé vozovky mohou být nesjízdné. Při řízení auta je nutná zvýšená opatrnost. Stejně tak se očekávají komplikace při chůzi nebo v zásobování. V případě mokrého sněhu bude docházet ke škodám na stromech a lesním porostu, drátech elektrických vedení a k výpadkům v energetice,“ varují experti.

Doplnili, že na horách na severu napadne 15 až 25 centimetrů sněhu. A právě na severu hrozí i největší nebezpečí tvorby sněhových jazyků, na hřebenech i závějí.

V noci na úterý bude situaci v Česku ovlivňovat tlaková níže. Bude oblačno až zataženo, postupně však i polojasno až jasno. Nejnižší teploty se budou pohybovat mezi −8 až −12 °C, při velké oblačnosti se však budou pohybovat kolem −5 °C. K ránu se připojí i mrznoucí mlhy nebo sněhové přeháňky.

V úterý pak bude polojasno až jasno, na severu a severovýchodě spíše oblačno. Večer bude od jihozápadu přibývat oblačnosti. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi −5 až −1 °C.

Tagy: