Oteplení v Česku nečekejte. Na horách může sněžit, chladno bude i o víkendu

V Česku bude o víkendu zimu. (Ilustrační foto)

Počasí 18.4.2024 (7:10)

Déšť i přízemní mrazíky. I po zbytek týdne bude panovat chladné počasí, za kterým stojí tlaková níže nad východní Evropou. Kolem té k nám proudí studený a vlhký vzduch od severu. Na horách během čtvrtka může napadnout až 20 centimetrů sněhu.

Během čtvrtka očekávejte přeháňky a zataženou oblohu. Až během večera by se měla oblačnost protrhávat. Odpolední teploty se budou nejčastěji pohybovat mezi 7 a 11 °C, ve vyšších polohách kolem 1 °C. Na Šumavě by mohlo napadnout až 20 centimetrů nového sněhu.

ČTĚTE TAKÉ: Při bleskových záplavách v Ománu umíraly i děti. Řidiči v panice opouštěli auta

Ráno na jihozápadě prší, ve vyšších nadmořských výškách se jedná dokonce o srážky smíšené či sněhové. „Na Šumavě napadlo až 10 centimetrů nového sněhu,“ uvedl meteorolog CNN Prima NEWS Miloš Dvořák.

Teploty jsou ráno velmi rozmanité. „V západní polovině Čech a na východě republiky, kde je hodně oblačnosti, se pohybují většinou od 0 do 4 °C. Na ostatním území, kde byla po celou noc jasná obloha, klesly teploty pod nulu, například v Jihlavě na -3 °C, ve Velkém Meziříčí a Přibyslavi na -4 °C. Nejníže klesla teplota na Jizerce, a to na -8 °C,“ uvedli odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na sociální síti X.

Slabé mrazy by měly udeřit i v noci na pátek. Nad nulou se podle meteorologů z ČHMÚ budou teploty pohybovat pravděpodobně v Praze, Středočeském a Ústeckém kraji. I tam se ale zřejmě objeví přízemní mrazíky.

Během pátku očekávejte polojasno až oblačno, místy se vyskytnou i přeháňky. Od severozápadu se bude obloha postupně zatahovat, což přinese i déšť na většině území. Teploty během dne se mají pohybovat okolo 8 až 12 °C.

A chladné počasí nás čeká i během víkendu. V odpoledních hodinách budou teploty dosahovat maximálně do 11 °C.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nejhorší katastrofa za 80 let. Kvůli povodním v Kazachstánu bylo evakuováno sto tisíc lidí

Tagy: