Horor na palubě: Plnému letadlu ve vzduchu odpadlo okno, cestující situaci natočili

V USA odpadlo plnému letadlu s pasažéry krátce po startu okno.

Letadlo za letu ztratilo okno, muselo nouzově přistát

Chvíle hrůzy prožilo 171 pasažérů a šest členů posádky letu společnosti Alaska Airlines v pátek 5. ledna večer. Kvůli náhlému problému s přetlakem stroji po vzletu odpadlo okno a část panelu na trupu letadla, informoval web CNN. Ve vzduchu se pohybovalo zhruba dvacet minut, poté nouzově přistálo zpět v americkém Portlandu. Hasiči následně ošetřili několik cestujících s drobnými poraněními, vážná zranění hlášena nebyla. Dramatickou situaci někteří pasažéři natočili.

Na let 1282 jeho cestující do konce života nezapomenou. Chvíli po vzletu z Portlandu posádka ohlásila „problém s přetlakem“, jak uvedl Federální úřad pro letectví (FAA). Ukázalo se, že panel trupu letadla, včetně okna, odpadl, popsal pro CNN cestující z letadla Kyle Rinker.

ČTĚTE TAKÉ: Stroj pobřežní stráže neměl na ranveji v Tokiu být. Naznačila to komunikace pilotů s věží

„Bylo to opravdu náhlé. Dostali jsme se do výšky a okno či stěna prostě vyskočila. Nevšiml jsem si toho, dokud se nespustily kyslíkové masky,“ líčil. Patrně se nacházel daleko od místa, kde k odpadnutí okna došlo.

Lidé seděli u zející díry

Ve vzduchu stroj setrval zhruba 20 minut, než nouzově přistál opět na mezinárodním letišti v Portlandu. „Letadlo přistálo bezpečně. Vyšetřujeme, co se stalo, a další informace sdělíme, jakmile budou k dispozici,“ uvedla letecká společnost.

Po přistání zasahovali přivolaní hasiči. K žádnému vážnému zranění nedošlo, uvedli. Na videu od jednoho z pasažérů letu, které bylo zveřejněno na sociálních sítích, je vidět, že kyslíkové masky byly rozmístěny po celém letadle. Na snímku, který byl zřejmě pořízen z několika řad za incidentem, jsou vidět nejméně dva lidé sedící v blízkosti chybějící části a těsně za ní.

Evan Smith, cestující v letadle, řekl pobočce CNN KPTV, že seděl nejméně šest řad před sekcí, kde k incidentu došlo. „Směrem k zadní části letadla se ozvala opravdu hlasitá rána, šum a všechny masky spadly,“ líčil.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Křik, kouř a plameny. Podívejte se na záběry přímo z paluby hořícího letadla v Tokiu

Letadlo je typu 737 Max 9 a podle FAA obdrželo osvědčení o letové způsobilosti 25. října 2023. FAA a Národní úřad pro bezpečnost dopravy budou incident vyšetřovat, sdělily obě agentury. Společnost Boeing ve svém prohlášení pro CNN uvedla, že o incidentu letu 1282 společnosti Alaska Airlines ví a pracuje na shromažďování dalších informací.

Tagy: