Potřebujeme vůbec nouzový stav? Ne, myslí si hejtman z ČSSD. Na rozdíl od Hamáčka

Martin Netolický

PARTIE Terezie Tománkové 7.2.2021

Nouzový stav nepotřebujeme, opatření mohou být účinná i bez něj, řekl CNN Prima NEWS hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Jeho vyjádření je v přímém rozporu se slovy jeho stranického šéfa Jana Hamáčka. Podle něj by neprodloužení nouzového stavu znamenalo doslova katastrofu a kolaps zdravotnictví.

„Systém krizového řízení v Česku funguje i bez ohledu na to, jestli tady je, nebo není vyhlášen nouzový stav. Je třeba hledat cesty, abychom si našli variantu a právní rámec. Pokud mají fungovat opatření, není podle mě nutné, aby to bylo v nouzovém stavu,“ řekl CNN Prima NEWS hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Je podle něj potřeba jen najít správný zákonný rámec. Času na to podle něj bylo dost a není třeba se každých 14 dnů scházet ve Sněmovně.

„Domnívám se, že je to vše věcí podrobnější právní analýzy, protože je potřeba se podívat, co lze a nelze podle zákonů. Zavedení nouzového stavu jsme na počátku vnímali především z důvodů distribuce ochranných pomůcek. Samozřejmě jde i o nějaké nařizování pracovní povinnosti. Myslím, že se vše dá řešit. V kraji jsme to řešili třeba dohodou s konkrétními pracovníky,“ doplnil Netolický.

Hamáček: Nastal by kolaps zdravotnictví

Svými výroky jde ale zásadně proti tvrzení svého stranického šéfa a ministra vnitra Jana Hamáčka, který možnou absenci nouzového stavu označil za hrozící katastrofu.

„Pokud nouzový stav nebude prodloužen, bude to znamenat, že přestanou platit všechna nařízení na základě krizového zákona. To znamená, že budou moct otevřít hospody, obchody, služby, nebude platit zákaz shromažďování, budou se moct konat sportovní zápasy. Bude to znamenat kolaps českého zdravotnictví,“ řekl CNN Prima NEWS minulý týden Hamáček.

Stejně hovoří i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nebo premiér Andrej Babiš (ANO). Netolického kolegové z krajů vítají věcnou debatu s opozicí.

„O nouzovém stavu v ČR rozhodují komunisti. Až v této fázi se dostáváme do věcné debaty s opozicí, za jakých věcných podmínek jsou ochotni nouzový stav podpořit. Takhle to mělo být od začátku,“ prohlásil v nedělním pořadu Partie na CNN Prima NEWS hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Sám by pro prodloužení nouzového stavu ještě na čas byl, ale i podle něj je potřeba, aby se našlo brzy řešení bez stavu nouze.

O prodloužení bude vláda jednat v pondělí. Očekává se, že o něj Sněmovnu požádá a bude hledat podporu u opozice. Prodloužení nouzového stavu už předem odmítli podpořit komunisté.

Tagy: