Nová moderátorka počasí na CNN Prima NEWS: Předpověď po mně chtějí i přátelé, říká Uhlíková

CNN Prima NEWS má od úterý novou moderátorku počasí. Tým meteorologů doplnila Renata Uhlíková z ČHMÚ, kterou budete pravidelně vídat na obrazovce. Sympatická Renata je z Českých Budějovic a přiznala, že moderování počasí v televizi bývalo jednou z jejích fantazií, která se nyní stala skutečností.

„Mně se strašně líbí, že CNN Prima NEWS má tým profesionálních meteorologů. Na rozdíl od jiných televizí, kde jsou jen moderátoři, kteří počasí nerozumí, my víme, co se v atmosféře děje, a dokážeme s tím lépe pracovat a snad to i lépe předat divákům,“ říká Renata Uhlíková, která se k předpovídání počasí dostala už při studiích, ovšem jiného oboru.

ČTĚTE TAKÉ: Hrozí bouřlivý vítr i požáry, varuje ČHMÚ. Teploty vystoupají až k 27 stupňům

„Spolupracovala jsem s ČHMÚ už při své bakalářské práci během studia zeměpisu. Už tehdy se mi líbil kolektiv i náplň práce a začala jsem se o tenhle obor zajímat. Na uvolnění místa jsem proto neváhala čekat tři roky. Začínala jsem na klimatologii. Dělala jsem nejdříve revizi dat a stanic. A teď v květnu jsem na předpovědním pracovišti rok,“ směje se Renata: „Když přišla šance dělat meteorologii, tak jsem věděla, že kolegové z Prahy chodí do CNN Prima NEWS. To se mi strašně líbilo. Ale nevěřila jsem tomu, že by to mohlo vyjít. No a teď jsem tady a baví mě to.“

Moderovat počasí na CNN Prima NEWS je nicméně náročná disciplína, která mimo jiné zahrnuje drsné vstávání do NOVÉHO DNE. Ten startuje už v 5:55. Meteorologové ale musí být v newsroomu ještě dřív, aby si stihli připravit předpovědi a také projít maskérnou a kostymérnou.

„Samozřejmě ten prvotní stres postavit se před kameru a vědět, že mluvím k tolika lidem naživo, tu je. Ale přestože jsem velký stresař, tak to zatím není tak strašné,“ svěřila se Renata, která prozradila i to, jaký meteorologický jev má nejraději. „Na psychotestech by mě asi vyrazili (smích), když bych jim řekla, že mám ráda bouřky. Je to něco ještě neprozkoumaného a u nás je to čím dál větší fenomén, který přináší problémy typu intenzivní déšť či velké poryvy větru. A čím víc se to bude zkoumat, tím víc můžeme zpřesnit předpovědi i upozornění. Výhledově bych se mohla připojit k bouřkové skupině ČHMÚ,“ dodala Renata. Bouřková skupina má za úkol vytvářet a zpřesňovat výstrahy před bouřkami a pracovat na zlepšení jejich předpovídání i na celkovém porozumění tohoto nespoutaného jevu.

„Máme teď sice velmi přesné modely, které se neustále zdokonalují, ale stejně se ukazuje, že přírodě ještě úplně nerozumíme. Říkám si, jestli je vůbec možné ji přečíst natolik, abychom věděli, co bude dělat. Počasí je totiž tak složitá záležitost. Mix tolika věcí, které do sebe musí zapadnout. Takže stačí velmi málo, aby se to, co jsme předpokládali, nestalo,“ říká meteoroložka Renata Uhlíková.

A co dělá ve chvílích, kdy není ve studiu CNN Prima NEWS nebo v ČHMÚ? „My jsme s manželem hodně sportovně založení. Běháme, plaveme, chodíme hrát různé míčové hry. Trávíme rádi čas v přírodě. Hodně jezdíme na kole. Máme malého pejska, takže hodně chodíme na procházky. A je pravda, že se známí před společným výletem často ptají, jaké počasí bude. Zejména když mám předtím službu. Já si z nich už ale dělám legraci a píšu jim – jojo, bude jasno až polojasno, teploty 15 až 19 stupňů, slabý jihovýchodní vítr do 4 metrů za sekundu,“ uzavírá s úsměvem Renata Uhlíková.

Tagy: