VÝSTRAHA: Hrozí bouřlivý vítr i požáry, varuje ČHMÚ. Teploty vystoupají až k 27 stupňům

Ilustrační foto

Počasí (30.4.2024 7:03)

Prosluněná obloha a teploty nad 20 °C, tak zní předpověď Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na následující dny. Téměř letní idylku by však v příštích dnech mohl pokazit vítr a sucho, a s tím spojené riziko požárů. Meteorologové proto vydali výstrahy. Seznam míst, kde platí, se zřejmě ještě rozšíří. Zapršet by mělo až v závěru týdne. Mohou udeřit i bouřky.

Na úterní pálení čarodějnic meteorologové slibují ideální počasí. Obloha bude jasná až polojasná. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 21 a 25 °C. „V Čechách místy naměříme až 27 °C,“ upřesnila meteoroložka Renata Uhlíková pro CNN Prima NEWS. Teplo bude i na horách, tam naměří okolo 20 °C.

ČTĚTE TAKÉ: Záchranáři se brodí bahnem a hledají živé. V Keni se protrhla přehrada, nepřežily desítky lidí

Situaci by však mohl zkomplikovat vítr. Postupně povane až čerstvý rychlostí 5 až 10 m/s, v nárazech bude dosahovat až 70 km/h, což podle Beaufortovy stupnice odpovídá bouřlivému větru. ČHMÚ proto před větrem vydal výstrahu. Nízký stupeň nebezpečí platí pro většinu Čech a západní Moravy. Na západě a východě území bude místy vítr pouze slabý do 4 m/s.

Další výstrahou pak meteorologové varují před rozšiřujícím se suchem. Na většině území Čech a na západě Moravy očekávají vysoké riziko vzniku požárů. „Bohužel ani v dalších dnech není vyloučeno, že další okresy budou přibývat,“ podotkla Uhlíková.

Riziko vzniku a šíření požárů přetrvá kvůli vysokým teplotám a silnému větru do pátku. Zejména na Českomoravské vrchovině, v severovýchodní polovině Středočeského kraje a v oblasti Frýdlantského výběžku může vítr v nadcházejících hodinách dosahovat rychlosti až 70 kilometrů v hodině, místy bude silně foukat i ve čtvrtek.

Například v Praze a Středočeském kraji platí zákaz rozdělávání ohňů na rizikových místech a Národní park České Švýcarsko omezil vstup turistů do lesa v nočních hodinách, aby předešel vzniku požárů v souvislosti s ilegálním nocováním a rozděláváním ohňů na území parku.

Ve středu na prvního máje teploměry naměří 21 až 25 °C. Přes den bude převážně polojasno. Nejnižší noční teploty budou oscilovat mezi 14 a 10 °C. Opět bude foukat. Povane mírný, přechodně čerstvý jihovýchodní vítr, místy s nárazy 55 až 70 km/h.

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno, přes den se mohou objevit i mraky. Zejména v jihozápadní polovině území může i zapršet nebo udeřit bouřka. Teploty však zůstanou nad 20 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Zlom by měl nastat až v závěru týdne. V pátek bude většinou oblačno. Místy se objeví přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 19 až 23 °C, v jihozápadní polovině území kolem 16 °C. Mírný jihovýchodní vítr se bude v Čechách měnit na západní a v bouřkách přechodně zesílí.

Déšť a bouřky budou pokračovat i o víkendu, a to zejména v neděli odpoledne. Bude oblačno až polojasno. Teploty budou v sobotu oscilovat mezi 18 až 22 °C, na jihozápadě klesnou až k 15 °C. V neděli se ještě o něco ochladí. Meteorologové hlásí nejvyšší denní teploty od 16 do 21 °C.

Tagy: