Zajímavosti komunálních voleb 2022: Kolik je nejstaršímu kandidátovi a kde je největší výběr?

Volební urna

Kolik je nejstaršímu kandidátovi do obecních zastupitelstev, kde mají největší výběr a kde nekandiduje nikdo? Češi si volí nové vedení svých obcí a měst. CNN Prima NEWS proto sepsala deset zajímavostí, které jste o komunálních volbách nevěděli.

Komunální volby se konají každé čtyři roky. Letos se konají v pátek 23. a sobotu 24. září 2022. Víte, kde se o regionální politický post uchází nejvíce lidí, či v které obci mohou voliči vybírat z největšího počtu kandidátek? Kdo nejstarší a naopak nejmladší jde do voleb? Nabízíme deset zajímavých informací pro letošní komunálky.

1. Nejvíce kandidátů

O post v zastupitelstvech tradičně usiluje nejvíc zájemců ze všech voleb. Letos o se o mandát uchází 195 392 lidí, což je téměř o 21 tisíc méně než před čtyřmi lety. Jejich počet se ale může do voleb ještě změnit, některé totiž může v zákonné lhůtě odvolat navrhující volební strana nebo mohou sami odstoupit.

V celé republice bylo zaregistrováno celkem 23 261 kandidátních listin.

2. Volit můžete jen doma

Když nejste během parlamentních nebo prezidentských voleb v místě, kde máte trvalé bydliště, můžete požádat o voličský průkaz a volit jinde. Jenže to u komunálních voleb neplatí. Volit kandidáty do zastupitelstva tedy můžete jen v místě trvalého bydliště.

3. Jen jedna možnost

V komunálních volbách se také stává, že voliči mohou v obci vybírat pouze z jedné kandidátní listiny, protože se jich více nepodařilo sestavit. Tentokrát budou lidé tímto stylem volit v 1 778 obcích.

4. Kolik kandiduje mladých?

Kandidovat do zastupitelstva mohou lidé, kterým je minimálně 18 let. Ti jsou tak mezi kandidáty nejmladšími a do letošních voleb jich jde celkem 424. Většinou jde o studenty, někteří ale už i pracují. Jako povolání uvádějí například dělník, skladník, instalatérka, programátor, pečovatelka, event manager nebo automechanik.

Jedenáct z nich je dokonce na prvních místech kandidátky. Většina mladých ale vede kandidátní listinu pouze se svým jménem, jsou na ní tedy sami. Za jiné strany bojují jen dva – Tomáš Hudos z Dolních Studének, který vystupuje v dresu Svobodných, a Petr Kumstát z Nové Role, který kandiduje za stranu „Novorolští Piráti“. Všichni jsou studenti.

5. Nejstarší kandidáti

Nejstarším dvěma kandidátům je 96 let. Jde o Marii Roušarovou z Prahy 6 a Milana Hejcmana z Karlových Varů. Oba jsou důchodci a kandidují za Komunistickou stranu Čech a Moravy.

6. Průměrný věk

Průměrný věk kandidátů je letos 48 let. V tímto číslem jich je také nejvíce, celkem 6 881.

7. Nekandiduje nikdo

Může se ale stát, že v daném městě nebo vesnici nekandiduje vůbec nikdo. Komunální volby se tam pak nekonají. Obce tedy řídí správce určený ministerstvem vnitra, který v nich působí do dodatečných voleb. V roce 2018, tedy při posledních volbách, se taková situace stala například v Hodějicích, Dlouhé Lhotě nebo v Lipovci na Blanensku.

Letos se volby v řádném zářijovém termínu nekonají v 11 obcích, protože v nich nebyla podána kandidátní listina nebo tam je nedostatečný počet kandidátů.

8. Největší výběr

Největší výběr budou mít voliči v hlavním městě Praha, kde je pro volby do magistrátu zaregistrováno 1 064 kandidátů.

9. Nejvíce kandidátek

Nejvíce kandidátních listin, konkrétně 29, je zaregistrováno v obci Hošťálková na Vsetínsku ve Zlínském kraji. V té žije přes dva tisíce obyvatel.

10. Volební účast

Volební účast v komunálních volbách patří v Česku mezi průměrné. Je rozhodně vyšší než u senátních voleb, na ty Sněmovní či prezidentské ale nestačí. V roce 2018 byla průměrná volební účast 47,34 %, zatímco o čtyři roky dříve to bylo 44,46 %.

Tagy:
CNN Prima NEWS volby Česko Praha kandidátní listina volební účast Ministerstvo vnitra České republiky Volby do Senátu Parlamentu České republiky Volby do zastupitelstev obcí v Česku Petr Kumstát