Novinka v české justici: Dohoda o nižším trestu bude možná i u zvlášť závažných zločinů

Soud

Dohoda o vině a trestu

Pachatelé zvlášť závažných zločinů mají možnost vyváznout s nižším postihem, pokud se státním zástupcem podepíší tzv. dohodu o vině a trestu. To bylo dosud možné pouze v případě méně závažných trestných činů. Jednu z prvních takových dohod stvrdil krajský soud v Liberci.

Přelomový rozsudek padl za zavřenými dveřmi, soudce kameru dovnitř nepustil. Uvnitř před soudem stanul muž, který opakovaně velmi brutálně napadl svoji přítelkyni a způsobil jí vážná zranění. Obžalovaný od začátku svoji vinu přiznával. To je hlavní předpoklad, jak dosáhnout nižšího trestu. „Pokud s tím obžalovaný souhlasí, tak pak dojde k přerušení hlavního líčení jako v tomto případě. Došlo k uzavření dohody o vině a trestu mezi státním zástupcem a obžalovaným,“ vysvětlila státní zástupkyně Petra Pazderková.

Muž obžalovaný z těžkého ublížení na zdraví mohl dostat pět až dvanáct let. Státní zástupkyně původně navrhla sedm let vězení. Nakonec se s obžalovaným dohodla na šesti letech.

Podle vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové novinka umožní výrazné zrychlení často dlouhotrvajícího soudního řízení. To, že pachatel závažného trestného činu takto může dosáhnout nižšího trestu, za nespravedlivé nepovažuje. Přiznání podle ní bylo vždy polehčující okolností. „Odraz obviněného, respektive jeho reakce na jím spáchaný trestný čin v podobě doznání a upřímné lítosti, je velmi důležitý pro samotný výkon trestu, pro naplnění jeho účelu,“ sdělila Bradáčová.

Dohoda má i svá rizika

Soudce, který dohodu mezi státní zástupkyní a obžalovaným schválil, ale upozorňuje, že jsou tu i rizika. Pachatel se prý může dobrovolně přiznat k věcem, které nespáchal. Třeba vzít na sebe vinu někoho jiného. „Co to je dobrovolně? Samozřejmě on to dělá ze své vůle, ale my nevíme, nevidíme do jeho hlavy, jestli skutečně dobrovolnost je opravdová, nebo vynucená okolnostmi,“ řekl soudce Pavel Pachner.

„I doznání samotnému musí odpovídat další důkazy ve věci opatřené. Nepostačuje pouze doznání, které by jinak odporovalo dalším důkazům,“ dodala Bradáčová.

Obžalovaný, který dohodu uzavřel, už sedí za mřížemi. Trest je definitivní, nemá šanci se odvolat.

Tagy: