Novodobý trosečník. Muže smetla vlna, na pustém ostrově přežil díky citronům a dřevěnému uhlí

Chtěl si užít krásného výhledu, nakonec bojoval o život. Zahradníka Nelsona Nedyho překvapila na vyhlídce vlna, která ho odnesla na otevřené moře. Na souš se dostal až na opuštěném ostrově. Pět dní se snažil muž přežít, pomohly mu citróny, dřevěné uhlí i dvě lahve vody, které našel. Zachránili ho až lidé na vodních skútrech.

Když 51letý zahradník minulé pondělí vyrazil na vyhlídku Mirador do Toncador na pláži Grumari v Rio de Janeiru, netušil, co ho v následujících dnech čeká. Na vrcholu skály pozoroval vlny, když ho jedna z nich strhla do vody. „Narazil jsem zadkem do skály. Nevím, jestli jsem dopadl rovnou do vody, nebo se potopil,“ vzpomínal pro brazilský web G1.

Okamžitě se snažil dostat od smrtícího skaliska pryč. S tím mu nakonec pomohl mořský proud, který ho však odnesl takřka dva kilometry daleko. Voda jej nakonec vyplavila na opuštěném ostrově Palmas. „Nic tam nebylo, ani kam se schovat. Musel jsem se rozhodnout, zda skočím do vody a poplavu pryč,“ pokračoval.

Nakonec se mu podařilo najít jeskyni, ve které přečkal noc, píše web Daily Mail. O den později vyšel na průzkum ostrova. Díky lanu, které na ostrově našel, lezl po skalách. Čirou náhodou si všiml opuštěného stanu, který po sobě nechali rybáři. Právě u něj našel dva citrony a dvě lahve s vodou. „Snědl jsem je i se slupkou, nic nezůstalo,“ přiznal.

Ve stanu našel také deku, kterou používal pro upoutání pozornosti lidí na pláži, odkud ho smetla voda. Bohužel, bez úspěchu. V jednu chvíli se pokusil doplavat až k pláži, v polovině ho však opustily síly. „Příliv mě stáhl zpět. Říkal jsem si, že pokud si to Bůh přeje, tak ať si mě vezme,“ svěřil se. Nakonec dokázal doplavat zpět na opuštěný ostrov.

Snaha zachránit se ho však neopustila. Našel kus dřevěné překližky, na níž se snažil opět ostrov opustit. Vlny však byly nemilosrdné a narazily ho na skály. „Byly chvíle, kdy jsem pitnou vodou šetřil. Napil jsem se slané vody a pak trochu sladké,“ popsal. O den později si vzpomněl, že opice na ostrově jedly dřevěné uhlí a nic se jim nestalo.

Proto ho napadlo, že by mu také mohlo pomoci utišit hlad. „Ale jen mi to více vysušilo ústa,“ dodal s tím, že mu uhlí navíc zůstávalo mezi zuby. Když Nedymu v sobotu došla voda, začal se smiřovat se svým osudem. Nečekal, že uvidí několik lidí na vodních skútrech. Začal na ně mávat svým trikem. Právě díky nim jej mohli záchranáři převézt zpět do civilizace.

Ačkoliv byl poraněný od nárazů do skal a dehydratovaný, zářil štěstím. Záchranáři jej převezli do nemocnice, ještě tentýž den byl však propuštěn. Později se sešel s hasičem, který ho zachránil.

Tagy: