Hadí ostrov není jen symbol. Proč je kus skály v Černém moři pro Ukrajinu důležitý?

Hadí ostrov

Rusové opustili Hadí ostrov

Když ukrajinská armáda vyhnala ruské okupanty z Hadího ostrova, zavládla v jejích řadách oprávněná radost. Nejen proto, že do svých rukou získala zpět symbol statečného vzdoru Rusům. Hadí ostrov jihozápadně od přístavního města Oděsa má svůj veledůležitý strategický význam. Jak pro Rusy, tak pro Ukrajince.

O strategickém významu ostrova o rozloze asi kilometr čtvereční referoval už v květnu šéf ukrajinské vojenské rozvědky Krylyo Budanov. „Kdokoli kontroluje Hadí ostrov, kontroluje také pevninu a do jisté míry i vzdušný prostor v jižní části Ukrajiny,“ psal Budanov na síti Telegram.

Podle něho bylo velmi pravděpodobné, že Rusko ostrov využije jako výchozí bod pro spuštění invaze na západ Ukrajiny a že odtamtud pošle vojenské jednotky do Podněstří, problematické východní části Moldavska. A že tam Moskva posílí vojska, která už v Podněstří má.

Znovuzískáním Hadího ostrova ukrajinská armáda toto riziko, zdá se, zažehnala. „Pro Ukrajinu to je obrovské vítězství,“ řekl v ukrajinské televizi ministr vnitra Vadim Denisenko, kterého cituje britský deník The Guardian.

Letadlová loď s pevným kotvištěm

Podle Denisenka měli Rusové v plánu přetvořit Hadí ostrov v jakýsi protivzdušný obranný uzel. Tyto úvahy nabraly na intenzitě poté, co ukrajinské síly poslaly ke dnu ruskou vlajkovou loď Moskva. Hadí ostrov měl sloužit jako letadlová loď, která kotví na jednom místě. Je tak skvělým pozorovacím bodem, z něhož lze získat přehled o jakémkoli pohybu v oblasti.

Také Denisenko potvrdil, že kus nehostinné skály chtěli Rusové využít ke kontrole celé západní části Černého moře a odstartovat odtud invazi na jih a jihozápad Ukrajiny. „Teď už v této oblasti nemohou dělat téměř nic. Tedy kromě bombardování ukrajinských měst ze svých válečných lodí,“ upřesnil ministr vnitra.

Moskva sice prezentovala své stažení z Hadího ostrova jako gesto dobré vůle v rámci odblokování exportu obilí z ukrajinských přístavů, ve skutečnosti však bylo udržení ostrova pro Rusko velmi složité. „Pro Rusko bylo velmi obtížené a problematické Hadí ostrov zásobovat. Poslat k němu jakékoli čluny totiž znamená, že se ocitnete v dostřelu ukrajinských raket,“ vysvětlil pro portál France24.com americký vojenský analytik Sim Tack.

Očekáváme dobrou vůli v Chersonu

Hadí ostrov padl zpět do Ukrajinských rukou na konci června. Stalo se tak poté, co ruská strana urychleně evakuovala motorovými čluny zbytky své posádky po noční operaci ukrajinské armády, informovalo jižní velitelství ukrajinských sil.

Šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak zveřejnil na Twitteru fotografii, na které jsou vidět oblaka dýmu stoupající z ostrova. „Naše ozbrojené síly předvedly skvělou práci,“ uvedl. „Očekáváme v blízké budoucnosti krok dobré vůle v Chersonu,“ okomentoval prohlášení Moskvy o ústupu z Hadího ostrova gubernátor Mykolajivské oblasti Vitalij Kim na na sociální síti Telegram. Cherson je po Mariupolu největším ukrajinským městem, které ruská armáda dobyla od začátku své invaze.

Jermak tak narážel právě na slova o projevu dobré vůle, která ke stažení z ostrova zazněla z Moskvy. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak tvrzení Ruska o gestu dobré vůle odmítl. „Aby Moskva projevila svou dobrou vůli, musíme ji pravidelně bít,“ napsal v příspěvku, který doprovodil fotografií internetového překladače z ukrajinštiny do ruštiny. Zatímco v ukrajinské verzi stojí v angličtině „zničeni ukrajinskou armádou“, v ruské se píše „stáhli se jako gesto dobré vůle“.

Tagy: