Babiš napsal synovi na čelo Čapák a odvlekl ho na Krym. Juniora neřídím, říká Novotný

Pavel Novotný

K věci 9.9.2021

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) popírá, že by Andreje Babiše mladšího využíval v politickém boji proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO). „Událost, která se udála na zahájení kampaně ANO, nebyla úplně šťastná. O předem připravenou akci ale nešlo,“ řekl Novotný v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Na odstartování kampaně hnutí ANO v Ústí nad Labem došlo k velmi nečekanému incidentu. Když Andrej Babiš odpovídal na otázky novinářům, přišel k němu jeho syn v doprovodu dokumentaristy Víta Klusáka.

Svému otci sdělil, že má od soudního znalce posudek, že je psychicky zdravý. Také se ho emotivně ptal, proč mu ublížil. Babiš mladší uvádí, že ho otec nechal unést na Krym a pomocí neodpovídajícího posudku o jeho duševním zdraví z něj pomocí lékařky Dity Protopopové neprávem udělal blázna.

To vše prý z důvodu, aby Babiš mladší nemohl vypovídat v kauze Čapí hnízdo. V té figuruje jeho otec jako obviněný z dotačního podvodu.

Část veřejnosti je přesvědčena, že je Babiš junior skutečně psychicky nemocný a je zneužíván Vítem Klusákem či Pavlem Novotným pro politický boj. Starosta Řeporyjí považuje Babiše mladšího za přítele, prý jsou v blízkém kontaktu.

Provokování premiéra prostřednictvím koblih

Babiš mladší Novotného v Řeporyjích nedávno navštívil. Aby premiéra vyprovokovali, posvačili spolu koblihy. Na sociálních sítích se také objevily fotky z oslavy narozenin, které se zúčastnil Babiš mladší, Novotný, Klusák nebo novinář Pavel Šafr.

„Byla to fajn soukromá oslava ve velice příjemné společnosti. Moje žena se obvykle společnosti straní, tady se jí líbilo,“ řekl Novotný ve vysílání CNN Prima NEWS.

Na otázku, zda on nebo Klusák Babiše mladšího ovlivňují za účelem vlastních zájmů, odpověděl: „Andrej junior je vyrovnaný slušný kluk. Nikdo ho neřídí, nejsme žádný spiklenecký oddíl. Neříkám mu, co má dělat. Působí na mě důvěryhodným dojmem.“

Zároveň Novotný přiznal, že je ochotný Babišovi mladšímu pomoci vždy, když to potřebuje. „Třeba když potřebuje narychlo vyrobit tričko, tak mu ho vyrobím,“ uvedl příklad.

Šlo o pouhou náhodu?

Novotný také kategoricky popřel, že by setkání Babiše mladšího s otcem během zahájení kampaně ANO bylo předem naplánované. „Nejsem úplně blbej, sám vím, jak to zní. Ale byla to skutečně náhoda, i když to zní nedůvěryhodně,“ uvedl řeporyjský starosta.

Sám ale události z Ústí nad Labem považuje za nešťastné. „Některá média celou věc zneužila. Babiš mladší jednal prostě spontánně. Kdybych to plánoval já, dopadlo by to jinak. Že to premiérovi přidalo dvě procenta? To je možné,“ připustil.

Přesto si Novotný činů Babiše mladšího váží a jeho kroky považuje za odvážné. „Junior cítí velkou křivdu. Otec mu dal ceduli Čapák na čelo, pak ho pomocí dalších lidí odvlekl na Krym. Na základě posudku už prý roky předtím junior nebyl psychicky zdravý, přitom tou dobou dostal papíry na létání s letadlem, celá věc je absurdní,“ dodal Novotný.

V závěru Babišovi mladšímu nabídl, že ho, stejně jako každého bojovníka proti současnému předsedovi vlády, v případě nouze rád v Řeporyjích ukryje.

Tagy: