Babiš ml. vypovídal na policii o Krymu. Zda na otce podal trestní oznámení, odmítl říct

Andrej Babiš mladší

Babiš mladší na policii vypovídá o Krymu

Syn premiéra Andreje Babiše (ANO) vypovídal ve čtvrtek odpoledne na policejní služebně v centru Prahy o svém údajném únosu na Krym. Další postup nechce zatím zveřejnit, ani to, zda na otce podal trestní oznámení. Dopoledne novinářům řekl, že se nemá čeho bát, protože on je ten, kdo byl poškozen. Babiš mladší dlouhodobě tvrdí, že ho na Krym nechal v roce 2017 proti jeho vůli odvézt otec, a to proto, aby mu znemožnil vypovídat v dotační kauze Čapí hnízdo.

Policistům se dosud nedařilo Babiše mladšího vyslechnout, protože žil dlouhodobě ve Švýcarsku. Od července je ale v Česku a veřejně vystupuje proti svému otci. Ke čtvrtečnímu podání vysvětlení dorazil pěšky v doprovodu svého advokáta Františka Vyskočila.

„Teď se soustředím, nemám komentář. Jsem jinak naladěný, nic nebudu říkat,“ řekl osmatřicetiletý Babiš před vstupem do policejní služebny čekajícím zástupcům médií. „Předpokládám, že určitě,“ odpověděl jeho právník na dotaz, zda bude jeho klient chtít, aby prověřování kauzy pokračovalo.

Premiérův syn ukončil výpověď kolem půl čtvrté odpoledne. Zatím nechce zveřejnit další postup ani to, zda na otce podal trestní oznámení.

Na policii se kvůli své cestě na Krym obrátil Babiš mladší v lednu 2018. Policisté věc prověřovali pro podezření ze zavlečení a z omezování osobní svobody, letos v únoru ale případ bez jeho výslechu odložili, nešlo podle nich o trestný čin ani o přestupek. Na základě čtvrtečního výslechu rozhodnou, zda budou v prověřování pokračovat. Lze předpokládat, že podrobná výpověď potrvá několik hodin.

Premiér tvrdí, že jeho syn trpí schizofrenií

Babiš mladší uvádí, že ho na Krym odvezl manžel lékařky Dity Protopopové, která vypracovala posudek o jeho duševním stavu a která dříve byla poradkyní jeho otce na ministerstvu financí. Posudek Protopopové měl podle médií pomoci Babišovu synovi vyhnout se ze zdravotních důvodů stíhání v kauze Čapí hnízdo. Babiš mladší nyní prohlašuje, že je psychicky zdravý, že farma Čapí hnízdo byla od počátku projektem jeho otce a že on hrál roli bílého koně.

Premiér tvrdí, že syn trpí schizofrenií, a jeho verzi popírá. Také Protopopová si stojí za tím, že stanovila správnou diagnózu. Stíhání členů Babišovy rodiny v kauze padesátimilionové dotace pro farmu Čapí hnízdo už bylo zastaveno. Obvinění nyní čelí jen premiér a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová), oba vinu odmítají. K této kauze bude Babišův syn vypovídat na policii v pondělí.

Tagy: