Nový český rekord: Obří deka zahalila písecký Kamenný most, akce podpořila domácí hospic

Nový český rekord: Obří deka zahalila písecký Kamenný most.

Most v Písku se zabalil do rekordní šály

Nejstarší kamenný most v Česku, který najdete v jihočeském Písku, se od soboty pyšní dalším nej. I přes horké počasí se most zahalil do nejdelší české pleteno-háčkované deky. A nový rekord byl na světě. Celá akce navíc podpořila domácí hospic Athelas, který provází nevyléčitelně nemocné dospělé i děti.

Nejdelší deka měří 398 metrů a je složena celkem z 10 037 kousků. „Tento výkon bude zařazen do nového vydání České knihy rekordů, a to v kapitole charitativní rekordy,“ uvedl pro CNN Prima NEWS komisař Josef Vaněk.

Původním záměrem vzniku dlouhé deky bylo pouhé propojení osamělých lidí v době největšího uzavření společnosti. „Vznikla z toho důvodu, abychom nabídli lidem nějakou jinou možnost spojení a taky trochu radosti, po těch náročných měsících covidu,“ vysvětlila Kateřina Literáková.

Do projektu se nakonec doslova zapletlo přes 150 dobrovolnic nejen z Česka, ale i ze zahraničí. „Máme dokonce i čtverce z Rakouska, máme čtverce i z Kalifornie,“ upřesnila dobrovolnice Athelasu Kateřina Šolcová. Rekord se podařil díky více než půlročnímu úsilí dobrovolnic, které části deky splétaly k sobě.

Navíc všechny vystavené deky si mohli lidé zakoupit a byl o ně opravdu velký zájem. „Každý člověk, který si koupí jednu z těch dek, daruje čas doma těm, kteří se rozhodli v závěru života zůstat se svými blízkými,“ doplnila Literáková.

Projekt Deka pro Athelas podporovala po celou dobu také herečka Veronika Freimanová. „V reálu je to ještě hezčí, než když jsem se o tom před rokem a něco dozvěděla poprvé, protože je to dojemný, je to úžasný,“ popsala herečka s tím, že k ručním pracím má kladný vztah. „Pletla jsem hodně a háčkuju, obojí je mi hodně blízký a je to jedna z mála věcí, který možná umím,“ uzavřela.

Tagy: