Pomáhá, kde se dá. Artur daroval krev, před časem vezl vybavení ukrajinským policistům

Strážník Artur pomáhá, kde se dá

Strážník daruje krev

Strážník městské policie Artur Tereščenko vezl před časem pomoc svým ukrajinským kolegům. Teď zase společně s plzeňskými strážníky daroval krev.

Plzeňská fakultní nemocnice o nedostatku krve informovala na svém profilu na sociální síti i na webových stránkách. „Rozhodli jsme se podpořit výzvu transfuzní nemocnice, kdy žádali o krev, takže jsme se s kolegy domluvili,“ uvedl pro CNN Prima NEWS strážník Artur Tereščenko.

Sám daroval krev už po osmadvacáté. Připojili se k němu další strážníci a dokonce i dva prvodárci. „Jdu poprvé darovat krev, je to pro dobrou věc a chci podpořit úsilí ostatních kolegů,“ popsal další strážník Daniel Vávra.

Darovat krev může zdravý člověk ve věku 18–60 let. Stačí vyplnit dotazník a další vyšetření jako krevní obraz se pak dělají před každým odběrem. „Nedostatek máme momentálně krevní skupiny A negativní, trošku méně máme 0 pozitivní,“ uvedla lékařka Střediska dárců krve FN Plzeň Eliška Pourová. Ženy mohou krev darovat jednou za čtyři měsíce, muži za tři.

O tom, že pomoc ostatním není pro Artura jen fráze, svědčí i fakt, že před nedávnem odvezl potřebné vybavení na Ukrajinu. Sám do čtyř let vyrůstal ve městě Perečin u Užhorodu. Tamním policistům odvezl speciální boty, léky proti bolesti, obinadla, elektrocentrálu. Dokonce se mu podařilo sehnat neprůstřelné vesty. „Byli opravdu nadšení. Nezávidím jim tam tu situaci momentální, která tam je,“ uzavřel.

Tagy: