Nový rok rovná se nové ceny? I přes snížení DPH se bude zdražovat, Výborný proti tomu brojí

Supermarkety tvrdí, že budou muset dovážet víc potravin ze zahraničí.

Supermarkety zlevní i zdraží

Vládou slibované zlevnění potravin začíná mít trhliny. Prodejci sice hlásí, že snížení DPH promítnou na začátku roku do cen, jenže změny prý překryje další vlna zdražení. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) ovšem na výrobce i supermarkety apeluje s tím, že pro zvyšování cen není důvod.

Přestože má snížení DPH platit až od příštího roku, jeden z obchodních řetězců ho promítl do cen už teď. „Dodatečnou slevu ve výši snížené DPH poskytujeme dodatečně na pokladně, když zákazník předloží zákaznickou kartičku s kupónem,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Tomáš Kubík, mluvčí společnosti Penny Market.

ČTĚTE TAKÉ: MAPA: Kde ušetřit a najíst se do 100 Kč? Desítky restaurací nabízejí obědy za „lidovku“

O závratnou slevu ovšem nejde. Na jedné stovce ušetří zákazník dvě koruny šedesát, u tisícovky jde o 26 korun. I ostatní supermarkety slíbily, že od nového roku plně promítnou snížení do koncových cen. „Ceny všech potravin, kterých se pokles DPH týká, snížíme minimálně o tři procenta,“ přiblížila změny mluvčí obchodního řetězce Globus Aneta Turnovská.

Svaz obchodu ovšem druhým dechem tvrdí, že proti snížení cen půjde zdražení od dodavatelů. „Právě na ně dopadnou vyšší ceny energií či vyšší daně, vzrostou i náklady práce či poplatky za mýtné. Věcí, které vláda zdražuje, je hodně. V řetězci zemědělec–potravinář–obchod se promítnou třikrát,“ popsal pro CNN Prima NEWS prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Potravináři už avizovali, že po novém roce zvednou ceny až o deset procent. S tím však ministr Výborný nesouhlasí. „Odmítám, aby někdo hrál hru, že jakmile nastanou vyšší ceny energií, nedojde ke snížení DPH,“ reagoval šéf resortu.

Ekonomové ale mají jasno. Nižší sazbu DPH naše peněženky nepocítí. „V novém roce se vždy najde důvod, proč musely jít náklady jednoznačně nahoru, a tudíž nemohla klesnout cena,“ řekl pro CNN Prima NEWS hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Podobně to vidí i hlavní ekonom společnosti Roklen Pavel Peterka. „Záleží na tržní síle, jež je pro maloobchodní sítě u nás velká. Lze tedy předpokládat, že větší část částky ze snížených daní si nechají,“ myslí si.

Podle některých ekonomů budeme mít i přes snížení sazby DPH stále nejvíce zdaněné potraviny v Evropě.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Za levnější plzní si musíte zajet do Německa. My konečnou cenu neurčujeme, hájí se pivovar

Tagy:
potraviny supermarket ceny ekonomika ekonom DPH Tomáš Prouza obchodní řetězec Vít Hradil Marek Výborný snížení Pavel Peterka Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky Tomáš Kubík Aneta Turnovská