Prezident Pavel jmenoval novým ministrem zemědělství Výborného, na postu nahradil Nekulu

Kandidát na ministra zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) na tiskové konferenci ve Sněmovně

Novým ministrem zemědělství byl jmenován Marek Výborný

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek jmenoval novým ministrem zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL). V úřadu nahradil svého stranického kolegu Zdeňka Nekulu. Ten za důvod své rezignace označil mimo jiné nedostatečnou podporu vedení strany. Výborný, který je v politice od roku 2005, se vzdal pozice předsedy poslaneckého klubu KDU-ČSL, nahradil ho poslanec Aleš Dufek. Premiér Petr Fiala (ODS) při příležitosti jmenování uvedl, že Výborný bude pro vládu velkou posilou. Vyjmenoval také hlavní úkoly, které na nového šéfa rezortu čekají.

„Změny ve vládě považuji za naprosto přirozenou věc, mimořádné by byly prodlevy,“ řekl Pavel. Podotkl, že vláda má kontinuitu a je v plném složení. Odbornost pro působení v čele zemědělství podle něj nebude pro nového ministra „úplně tou kritickou kvalitou“. Zkušenost, kterou má Výborný z koaličních jednání, bude podle Pavla významnější než specializace na zemědělství. Zdůraznil, že jeho působení se bude dotýkat i dalších oblastí a bude vyžadovat spíše schopnosti dosáhnout konsenzu než být odborníkem na jednu oblast.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prezident Pavel přijal demisi ministra zemědělství Nekuly. Na konci června ho nahradí Výborný

Hlava státu se na jmenování Výborného předem dohodla s premiérem Petrem Fialou (ODS). Jedná se již o čtvrtou změnu ve vládě od té doby, kdy se stal Pavel prezidentem. Nový ministr se chce podle svých slov soustředit především na zlepšení komunikace.

Výborného ve funkci předsedy poslaneckého klubu KDU-ČSL nahradil již v úterý stranický kolega a poslanec Aleš Dufek. Právě jmenovaný ministr zemědělství o novém postu Dufka uvedl, že jeho mise nebude jednoduchá, ale že věří, že svůj úkol zvládne.

Vystudovaný učitel a bývalý ředitel gymnázia Výborný je členem lidovců od roku 2005, jeho otec patřil v 90. letech k předním představitelům křesťanskodemokratické strany a působil i jako ministr obrany. Do Poslanecké sněmovny byl Výborný zvolen v roce 2017, do té doby se věnoval politice na komunální úrovni. Stal se členem ústavněprávního výboru, následně byl zvolen předsedou podvýboru pro problematiku exekucí, insolvencí a oddlužení. Stojí za programem Milostivé léto.

O čtyři roky později se stal předsedou poslaneckého klubu. Na této pozici ho po kandidatuře Mariana Jurečky na post ministra nahradil právě Dufek. Od března 2019 do ledna 2020 byl předsedou KDU-ČSL, ovšem ve funkci skončil z rodinných důvodů. Je také členem České křesťanské akademie.

Fiala shrnul úkoly nového ministra

„Jedná se o člověka, který rozhodně není veřejnosti neznámý. Věřím, že jeho zkušenosti, vyjednávací talent a jiné kladné vlastnosti budou pro vládu velkou posilou a že občanům dokáže vysvětlit, co se v zemědělství odehrává,“ sdělil při příležitosti jmenování Výborného na post šéfa rezortu premiér Petr Fiala. Současně poděkoval také odcházejícím ministru Nekulovi.

„Jedním z velkých úkolů, které veřejnost od nového ministra očekává, je pokračování tlaku na snižování cen potravin. Ministerstvo sice nemůže ovlivňovat samotné ceny, ale má možnost tlačit na všechny účastníky obchodu, což může vést k pozitivním výsledkům. Občané musí mít příležitost nakupovat potraviny za přijatelné ceny,“ uvedl premiér.

Vedle toho Fiala považuje za důležité zvýšení domácí produkce potravin a lokální podporu zemědělců. „Zemědělskou politiku jsme změnili tak, abychom efektivněji podpořili menší a střední zemědělce, kteří byli znevýhodněni proti velkým agrokomplexům. Výsledky však bude třeba vyhodnotit, což je určitě úkol pro pana Výborného a jeho tým,“ sdělil.

Pokud budou výsledky nedostatečné, hodlá vládní koalice takové nastavení upravit. „Cílem je udržitelné, moderní a konkurenceschopné zemědělství. Ochrana před suchem, investice do infrastruktury v oblasti vodního hospodářství a snižování administrativy pro zemědělce i potravináře,“ shrnul budoucí úkoly nastupujícího ministra Fiala.

Sám Výborný následně některá slova premiéra zdůraznil. „Ministerstvo zemědělství je silový resort, dotýká se všech občanů. Jestliže pro ně chceme kvalitní, ideálně české, potraviny, musíme se této věci věnovat, jakkoliv nemůžeme určovat ceny potravin. Nepřímých nástrojů se však nesmíme zříkat. Musíme je maximálně využívat, je to náš úkol. I neformální vliv ministra zde může výrazně pomoci,“ řekl během tiskové konference.

Tagy:
Marian Jurečka KDU-ČSL Petr Pavel ministr zemědělství Marek Výborný Milostivé léto Zdeněk Nekula Poslanecký klub Aleš Dufek