Narodil se v roce zkázy Titaniku a zažil všechny tituly Liverpoolu. Nejstarší muž světa je Brit

John Alfred Tinniswood se stal novým nejstarším mužem na světě. Narodil se v roce 1912, tedy v roce, kdy se potopil slavný Titanic. Nekouří, pije jen zřídka a každý pátek si dopřává „fish and chips“. Tajemstvím jeho dlouhověkosti je podle něj jen štěstí.

Tinniswood se narodil 26. srpna 1912 v britském Liverpoolu. Prožil obě světové války, pandemie velké chřipky i covidu-19. Je celoživotním fanouškem fotbalového Liverpoolu. Klubu, který byl založen pouhých 20 let před jeho narozením a se kterým prožil všech 19 ligových titulů. Je také držitelem rekordu nejstaršího přeživšího mužského veterána ze druhé světové války a v pátek se stal i novým nejstarším mužem na světě, napsal web Guinness World Records.

ČTĚTE TAKÉ: Nejstarším mužem světa byl pouhé dva dny. V Japonsku zemřel 112letý Gisaburo Sonobe

Tajemství jeho dlouhověkosti je prý jen štěstí. „Buď žiješ dlouho, nebo žiješ krátce. S tím moc neuděláš,“ řekl Tinniswood podle CNN v rozhovoru při přebírání certifikátu. Jistou roli nicméně může hrát to, že nekouří a pije jen zřídka. „Pokud příliš pijete nebo jíte příliš mnoho nebo chodíte příliš mnoho… když čehokoli uděláte moc, budete nakonec trpět,“ míní. Nedá ovšem dopustit na typické britské jídlo – smaženou rybu s hranolky, tedy „fish and chips“.

Když v roce 2012 oslavil 100. narozeniny, dostal přání k narozeninám i od samotné královny Alžběty II., která byla o skoro 14 let mladší. Přání mu od té doby panovnice posílala pravidelně každý rok. „Vždy dělejte to nejlepší, co můžete, ať se něco naučíte, nebo někoho něco naučíte,“ radil podle serveru The Guardian mladším generacím.

Tinniswood je pradědečkem. Manželku potkal při tanci v Liverpoolu a prožili spolu 44 let, než v roce 1986 zemřela. V současné době žije v pečovatelském domě ve městečku Southport.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zemřel nejstarší muž světa. „Strýček Juan“ dřel na plantážích a dožil se 12 prapravnoučat

Tagy: