Žáci ozbrojení noži, šikana a vulgarity. Učitelka popsala „absolutní peklo“ v německé škole

Šikana, vyhrožování, vulgarity či ozbrojení studenti. S tím vším si prý musela poradit Birgit Ebelová, bývalá učitelka na všeobecné škole ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. V rozhovoru pro web Focus popsala mnohdy násilné chování, ke kterému se někteří studenti uchylují.

„Zaznamenala jsem nárůst násilného chování mezi dětmi a dospívajícími, zejména na druhém stupni základní školy,“ řekla učitelka v rozhovoru pro web Focus. Některé dny tam prý byly „absolutní peklo“.

ČTĚTE TAKÉ: Syřan chtěl dvěma mačetami zabít co nejvíce vojáků bundeswehru. Němci mu to překazili

Většina studentů školy, na které působila, nepochází z Německa. „80 až 90 procent studentů má migrační původ. Mnozí přicházejí z islámských zemí, jako jsou Irák, Sýrie, Turecko, Alžírsko, Bosna, Čečensko, Afghánistán nebo Pákistán, ale také z Ruska a severní Afriky,“ říká Ebelová. Mnozí z nich do Německa přišli kvůli obavám o své bezpečí.

Tito studenti jsou podle ní zodpovědní za radikální změnu atmosféry ve škole, ve které působila. „Studenti pocházející z jiných zemí, hlavně dospívající chlapci, jsou zodpovědní za eskalaci násilí ve třídách a na hřištích,“ uvedla Ebelová. Zařízení, kde působila, bylo přitom ještě v roce 2011 nominováno na německou cenu pro nejlepší školu. Potom se ale prý situace změnila.

„Pro některé studenty je nůž v kapse kalhot nebo školním batohu normální,“ řekla učitelka. Někteří je prý nosí pro svou obranu. Občas se totiž rozhoří fyzický konflikt mezi Turky a Kurdy či muslimskými a jezídskými studenty. Studenti se prý také velmi špatně chovají k ženám. Učitelky prý urážejí těmi nejhoršími vulgarismy.

V roce 2023 se v Německu stalo nejvíce násilných trestných činů za posledních 15 let. Oficiální policejní statistiky uvádějí, že se kriminalisté po celé zemi museli zabývat během loňska více než 214 tisíci případů násilí, píše Deutsche Welle. To představuje téměř devítiprocentní nárůst oproti předchozímu roku.

Celkový počet trestných činů v Německu minulý rok stoupl o pět a půl procenta na bezmála šest milionů případů. Přes 40 procent zadržených nemělo německé občanství. Celkový počet imigrantů přitom dosahuje v zemi jen asi 18 procent, uvádí Deutsche Welle.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Tragická střelba v německém baru. Jeden člověk je mrtvý, dva utrpěli zranění. Podezřelý uprchl

Tagy: