Nutrie terorizují Kuřim (zdroj: CNN Prima NEWS)
O tom, že se v Česku přemnožily nutrie, už z vysílání CNN Prima NEWS víte. Věděli jste ale, že takové maso může být i vybranou pochoutkou? Náš reportér navštívil jedno z míst, kde je k dostání.
Nutrii pečenou v marinádě, s bylinkami nadivoko nebo třeba na česneku si ale dnes dopřejí lidé jen výjimečně. K dostání je pouze u specializovaných chovatelů za 400 až 500 korun za kus. „V běžném řeznictví se maso z nutrií koupit nedá. Je to dobré, nutričně vyvážené, dietní maso. Akorát bohužel pro běžného uživatele je dostupné pouze na specializovaných farmách,“ vysvětluje zástupkyně vedoucí řeznictví, které náš štáb navštívil.
I když nutrie ve volné přírodě škodí, a to zejména na toku Moravy a v Polabí, snížit jejich stavy je komplikované. Problémy s těmito zvířaty teď řeší i jihomoravská Kuřim. Místní radnice jich tu napočítala na 200.
Lov přímo ve městě je riskantní
„Samozřejmě nikdo nebude mít tu odvahu lovit ve městech, je to otázka bezpečnosti. Druhou variantou je odchyt. To je možná právě schůdnější právě v lokalitách, kde se přemnožily nutrie, tedy v okolí školek nebo všeobecně ve městech. Tam je ale trošičku problém, že je to odchyt pouze do živolovných pastí,“ myslí si vědec z Mendelovy univerzity Ondřej Mikulka. „A potom je legislativní problém tu nutrii usmrtit,“ dodává.
V Kuřimi doufají, že vyhlášený zákaz krmení počty nutrií sníží. O tom, jak případně dál redukovat stav tohoto hlodavce, se chce radnice ještě poradit s odborníky.