Kovanda v Byznysu vyjmenoval krále umělé inteligence. Zmínil i husarský kousek Microsoftu

Další díl Byznysu se věnoval umělé inteligenci.

Byznys (16)

V další epizodě pořadu Byznys přišla řeč na umělou inteligenci a na společnosti, které na rozvoji AI postavily svůj rozmach. Mezi hlavní hvězdy trhu patří společnost Nvidia, kterou AI katapultovala mezi nejhodnotnější firmy světa. Nejen o této firmě se v dalším dílu Byznysu rozmluvil Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Umělá inteligence je nesporným trendem posledních dvou let. Zkratka AI firmám na burze vydělává miliony. Výsostným šampionem AI mánie je americká společnost Nvidia. Na prodeji čipů, které pohánějí rozmach umělé inteligence, postavila firma svůj obří úspěch.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Investovat s bankou, nebo po vlastní ose? Kovanda v Byznysu popsal, v čem je rozdíl

Za poslední rok Nvidia na burze posílila asi o 200 procent. Pětiletý nárůst je pak něco neskutečného, protože činí více než 2 000 procent. Vedle pozorování firmy Nvidia svět především čekal, jak rychle začne s umělou inteligencí pracovat Apple, svého času nejhodnotnější firma na světě. Jenže jablíčková společnost nezvládla včas naskočit na novou technologickou vlnu a pokrok umělé inteligence teď spíše sleduje u konkurence.

Hlavní konkurent Applu – Microsoft, totiž nezaváhal. Do vývoje AI se parta Billa Gatese pořádně obula a Microsoft vystřídal Apple na špici žebříčku nejhodnotnějších firem světa.

„AI hýbe akciemi technologických titulů a je to sledovaná záležitost z pohledu investorů nejen do technologických titulů jako Microsoft, Google či Amazon. AI ale přináší i nové hvězdy, z nichž nejzářivější je Nvidia, která dodává technologie a platformy pro využívání AI a pro budování AI továren,“ řekl v Byznysu Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

„Zatím se u společnosti Nvidia nedostavuje korekce, kterou mnozí očekávali. Ale určitě ji nelze vyloučit. Žádný strom neroste do nebes. Je otázkou, jak hluboký by takový pád byl. Určitě by se nešlo na hodnoty, na jakých byla Nvidia před nástupem AI,“ doplnil Kovanda.

Podle něj dýchá na americkou společnost konkurenční AMD, ale i Microsoft. „Microsoftu se povedl husarský kousek, když investoval do společnosti OpenAI, která je vedle společnosti Nvidia dalším fenoménem. Zatímco Nvidia zajišťuje technologie, OpenAI přišla se softwarem,“ uzavřel ekonom.

O pořadu Byznys

Pořad Byznys má za cíl provést diváka přístupnou a srozumitelnou formou světem investování, spoření, byznysu a peněz. Představuje základní typy aktiv – od akcií po zlato – a neotřelé názory bankéřů a finančních expertů. Pořad sledujte každou středu ve 14:40 na CNN Prima NEWS.

VIDEO: Minulý díl pořadu Byznys

Tagy: