Investovat s bankou, nebo po vlastní ose? Kovanda v Byznysu popsal, v čem je rozdíl

Lukáš Kovanda byl hostem dalšího vydání pořadu Byznys.

Byznys (1)

Když se člověk rozhodne začít investovat, musí zvážit především dvě věci – co do svého portfolia nakupovat a kde. Na obě otázky odpověděl další díl pořadu Byznys. Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank, v něm poradil, že z hlediska poplatků je výhodnější investovat po vlastní ose.

Už jen možnost do něčeho investovat je obrovská výsada. Znamená to, že má člověk nějaký kapitál navíc. Může tak začít s alokací peněz do jednotlivých investičních skupin. Existují obecně tři hlavní přístupy, které může investor při sestavování portfolia zvolit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Od deprese k euforii, shrnul Byznys investiční rok. Kovanda by dál sázel na americké akcie

První přístup je agresivní, kdy bude investor volit spíše rizikovější aktiva, která mu mohou přinést zajímavější výnos. V takovém scénáři nalije peníze zejména do akcií. Zbytek investor rozloží primárně mezi komodity a kryptoměny. Naopak dluhopisům se spíše vyhne.

Ne tak investor, který sestavuje vyvážené portfolio. Ten se bude spoléhat sice stále především na akcie, ale takových 40 procent kapitálu svěří dluhopisům. V kontextu akcií navíc bude vyhledávat spíše defenzivnější tituly, tedy takové, které se při propadu trhu nebudou tolik hýbat. Může jít třeba o těžařské nebo farmaceutické společnosti. Vyvážený investor pak portfolio doplní také nějakými sběratelskými předměty.

Třetí druh portfolia je portfolium konzervativní. Investor v něm postaví své finanční impérium kolem dluhopisů, akcií přidá jen pár a kryptoměnám se zřejmě úplně vyhne.

„Záleží na tom, kolik je investorovi let. Někdo začíná ve 20, jiný ve 45 letech. Čím je člověk mladší, tím by měl mít větší podíl akcií, tedy poměr k dluhopisům třeba 80 ku 20. Starší člověk by pak mohl mít 60 procent akcií, 40 procent dluhopisů,“ řekl v pořadu Byznys Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Mladší člověk by se podle něj měl soustředit na akcie růstových titulů – mladé firmy z nadějných oborů. Umělá inteligence, biotechnologie, elektromobilita a tak podobně. Starší investor by naopak měl investovat do hodnotových akcií firem, které vyplácejí dividendy.

Kde akcie kupovat?

Člověk má základní dvě možnosti. Buď bude investovat s bankou, anebo bez ní.

„Řada lidí má běžný účet, spořící účet nebo termínovaný vklad v bance. Možná nejjednodušší tak může být přijít za bankéřem a požádat ho, aby poradil. V bance budou velmi rádi, protože mají velké poplatky. Banky negarantují žádný výnos. Když se trhy zhroutí, tak výnos mít nebudete – ale poplatky bance platit budete. Z hlediska poplatků je proto lepší neinvestovat s bankou, ale na vlastní pěst. A to tak, že si otevřu účet u některé z makléřských společností a tam investuji sám za sebe,“ uvedl Kovanda.

O pořadu Byznys

Pořad Byznys má za cíl přístupnou a srozumitelnou formou provést diváka světem investování, spoření, byznysu a peněz. Představuje základní typy aktiv – od akcií po zlato – a neotřelé názory bankéřů a finančních expertů.

Tagy: