Pořad Byznys se věnoval vkladům. Co banka s našimi penězi dělá a co si počít, když zkrachuje?

Hostem pořadu Byznys byl Ladislav Šustr

Byznys (9)

Banky lidé většinou považují za spolehlivé a bezpečné instituce, do nichž mohou své peníze bez obav uložit. Co se v nich ale s našimi finančními prostředky děje a jsou stále všechny peníze pohromadě? I o tom se mluvilo v pořadu Byznys, v němž byl hostem ekonomický redaktor webu CNN Prima NEWS Ladislav Šustr. Zaměřil se rovněž na to, na co máme nárok při krachu komerčních bank a jaké jsou výhody zahraničních bankovních účtů.

Jeden z nejčastějších mýtů tvrdí, že v bankách je uloženo 100 procent peněz, které jsme do nich vložili. Není to pravda. Každá banka si totiž ponechává minimální rezervy a zbytek peněz využívá například na investice.

K TÉMATU: Plná ústa Green Dealu a mák dovážíme z Austrálie, říká expert. Ten český míří do Ruska

„Banky ani nemusí držet všechny uložené peníze. Udržují si pouze určitý podíl vkladů ve formě hotovosti nebo likvidních aktiv. Zbytek peněz je využíván na poskytování úvěrů nebo jiné produkty. Naše peníze tak mohou sloužit například někomu jinému ve formě hypotéky,“ řekl v pořadu Byznys Ladislav Šustr.

Klienti ale nemusejí mít žádné obavy. Finanční domy si drží přiměřeně velké rezervy, takže své úspory máme vždy k dispozici. Jistou část peněz neztratíme ani v případě, když naše banka zkrachuje. To se ale stává opravdu výjimečně. „Pokud by se stalo, že naše banka má problémy, tak o veškeré úspory nepřijdeme. Vklady jsou totiž ze zákona pojištěné do výše 100 tisíc eur, tedy do 2,5 milionu korun,“ vysvětlil ekonomický redaktor.

Vklady jsou pojištěny prostřednictvím Garančního systému finančního trhu. Naposledy mohli lidé tento nástroj na tuzemském trhu zaznamenat v době odchodu ruské pobočky banky Sberbank. Tu poškodil odliv vkladů po ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022. Už sedm dní po oznámení České národní banky o neschopnosti Sberbank dostát svým závazkům si mohli klienti této banky přijít pro náhradu svých vkladů k pobočkám vyplácející banky (tou byla v tomto případě  Komerční banka).

„Proto se také doporučuje, aby si lidé při přesahu pojištěné částky otevřeli další účet. V nejbližší době se ale lidé nemusí krachu nějaké banky bát. Česká národní banka provádí zátěžové testy a finanční domy z nich vycházejí velmi dobře,“ řekl Šustr.

A nakolik se Čechům vyplatí účet v zahraniční bance? Ten je určitě vhodný pro ty, kteří cestují, žijí v zahraničí nebo v blízkosti hranic. „Pokud si ale ‚necestovatel‘ zřídí zahraniční účet, tak to pro něj nemusí být výhodné. Musí totiž počítat s vyššími poplatky například u výběru hotovosti z cizího bankomatu nebo při převodu měn,“ dodal ekonomický redaktor webu CNN Prima NEWS.

O pořadu Byznys

Pořad Byznys má za cíl provést diváka přístupnou a srozumitelnou formou světem investování, spoření, byznysu a peněz. Představuje základní typy aktiv – od akcií po zlato – a neotřelé názory bankéřů a finančních expertů. Pořad sledujte každou středu ve 14:40 na CNN Prima NEWS.

Tagy: