Sledujte ZÁZNAM: O krok blíž k Fialově vládě. Pět stran se chystá na podpis koaliční smlouvy

Petr Fiala, Ivan Bartoš, Vít Rakušan

Lídři pěti stran (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN, Piráti) se v pondělí dopoledne chystají podepsat koaliční smlouvu. Na jejím základě by měla vzniknout 18členná vláda Petra Fialy (ODS). Zmiňované strany mají ve Sněmovně většinu 108 hlasů.

Návrh smlouvy podpořila minulý týden širší vedení stran. Koaliční smlouvu má ještě schválit celostátní fórum Pirátů. „Republikové předsednictvo Pirátské strany mě pověřilo podepsáním koaliční smlouvy vznikající vlády koalic Spolu a Pirátů se Starosty. Rozhodnutí vedení strany bylo jednohlasné. Výsledek hlasování našeho Celostátního fóra by měl být znám 15. listopadu,“ napsal na Twitteru šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Nová vláda má mít 18 členů. ODS připadne pět resortů, obsadí ministerstvo financí, dopravy, spravedlnosti, kultury a obrany. Starostové budou mít ministra vnitra, školství, průmyslu a obchodu a ministra pro evropské záležitosti.

Pirátům náleží ministerstvo pro místní rozvoj, ministerstvo zahraničí a funkce ministra pro legislativu, lidovcům ministerstva práce, zemědělství a životního prostředí a TOP 09 ministr zdravotnictví a ministr pro vědu.

V pondělí odpoledne se poprvé sejde nová Sněmovna. Poslanci složí slib a zřídí mandátový a imunitní výbor. Vedení dolní komory si budou volit ve středu.

Tagy:
politika STAN TOP 09 ODS Petr Fiala Sněmovna Piráti KDU-ČSL Ivan Bartoš Česká pirátská strana Starostové a nezávislí vláda koaliční smlouva Spolu Piráti a Starostové vláda Petra Fialy