Horší léto než loni. O prázdninách zemřelo na silnicích 105 lidí, hlavně kvůli rychlosti

Tragická nehoda

O letošních prázdninách se výrazně zvýšil provoz na českých silnicích

Během letních prázdnin zemřelo na českých silnicích 105 lidí. To je o sedm více než loni, kdy byl ale počet obětí dopravních nehod nejnižší od roku 1990. Letošní červenec a srpen byly v tomto ohledu třetí nejlepší, a to hned za rokem 2017. Počet kolizí oproti loňským prázdninovým měsícům mírně poklesl, policisté jich zaznamenali 17 516. Na tiskové konferenci to v úterý řekl ředitel dopravní policie Jiří Zlý. Celkem už letos přišlo na českých silnicích o život 304 lidí.

„Oproti loňsku výrazně narostla intenzita provozu na všech komunikacích,“ prohlásil Jiří Zlý s odkazem na pandemii. Lidé podle něj jezdili více nejen po dálnicích a hlavních tazích, ale i po menších silnicích druhých a třetích tříd.

Intenzita se pak prý odrazila na snížení počtu těžce i lehce zraněných. „Hustší provoz totiž vede k mírnějším následkům nehod. Počet usmrcených pak stoupl například kvůli stále se zvyšujícímu počtu motocyklistů,“ doplnil ředitel.

Nejčastější příčinou dopravních kolizí byl nesprávný způsob jízdy, který stál za více než 67 procenty kolizí. Nejvíce smrtelných havárií pak způsobila vozidla jedoucí nepřiměřenou rychlostí. Mohla za 40 procent nejtragičtějších nehod.

Kvůli alkoholu se stalo o letošních prázdninách zhruba stejně havárií jako loni. „Opět dominuje alkohol nad jeden a půl promile,“ uvedl Zlý. Výrazně ale poklesly tragické následky. Loni o prázdninách kvůli tomu zemřelo čtrnáct lidí, letos čtyři.

U některých nehod se však stále čeká na soudní pitvy. Od začátku roku do konce srpna se v Česku stalo 63 109 dopravních nehod, při kterých zemřelo 304 lidí.

Tagy: