O Szoboszlaie se přetahují evropští giganti. Maďarsko má konečně fotbalový klenot

Před necelým rokem opustil Red Bull Salcburk norský supertalent Erling Haaland. O 12 měsíců později by měla rakouskému fotbalovému klubu dát sbohem další mladá hvězda. Do města v podhůří Alp pravděpodobně zamíří další desítky milionů eur za maďarský zázrak jménem Dominik Szoboszlai.

Maďarsko není žádnou továrnou na velké fotbalové persony. V povědomí je možná jméno Ferenc Puskás, který v 50. a 60. letech minulého století působil v Realu Madrid. Jeho jméno je každoročně připomínáno v rámci ankety organizace FIFA, ve které se hlasuje o nejkrásnějším gólu sezony a nese Puskásovo jméno.

V zahraničí se na jedné z nejlepších adres uchytil například také Sándor Kocsis, jenž ve stejném období jako Puskás rovněž působil ve Španělsku, a to v Barceloně.

Za poslední roky ale bylo Maďarsko z hlediska fotbalu s nadsázkou známé jen díky šedým teplákům reprezentačního gólmana Gábora Királyho. Tento brankář byl totiž mezi strážci brány anomálií, protože chytal v „domácím“ oděvu.

Průlomovým hráčem nyní může být záložník Dominik Szoboszlai. V roce 2018 přišel do Red Bullu Salcburk z Lieferingu a svými výkony udivuje celou Evropu. Za salcburský klub zatím odehrál 74 zápasů, ve kterých vstřelil 22 gólů. K tomu přidal úctyhodných 33 asistencí.

Nejvíce by mu svědčilo Německo

Není divu, že okolo čerstvě 20letého fotbalisty nyní krouží evropští giganti. „Pozorujeme, že pokaždé, když má dobrý zápas – což je poslední dobou často – drby ohledně toho, kam zamíří, sílí,“ uvedl nedávno Szoboszlaiův agent Esterhazy Matyas. „Vidíme, že naše původní vize se čím dál tím více naplňuje. Všechny komentáře svědčí o tom, že jsme na správné cestě,“ dodal.

V početném zástupu zájemců se nachází například londýnský Arsenal, případně italské kluby Inter a AC Milán s Neapolí. Maďarský národní tým vede Ital Marco Rossi, který by se vůbec nezlobil, kdyby Szoboszlai zamířil do jeho domoviny. „Pokud by přestoupil do Neapole, nevadilo by mi to. Přece jen bydlím ve městě Pozzuoli, takže bych to měl blízko a viděl bych ho často,“ uvedl s úsměvem kouč maďarské reprezentace.

Ale je také dost možné, že Szoboszlai vymění rakouskou Bundesligu za německou. O slovo se totiž hlásí i Bayern Mnichov. „Herní styl Salcburku dost připomíná ten německý bundesligový. Pokud by se stěhoval do Itálie, musel by se podle mě déle přizpůsobovat zejména taktickým pokynům,“ dodal Rossi.

Agent supertalentovaného hráče nechce udělat ukvapené rozhodnutí. „Důležité je, aby šel do klubu, kde bude pravidelně hrát, aby křivka výkonů mohla mít nadále vzestupnou tendenci,“ doplnil Matyas. Je však téměř jisté, že v zimě Salcburk svůj klenot neudrží.

Své kvality Szoboszlai prokázal například minulý týden v baráži o mistrovství Evropy proti Islandu. Maďarsko se na evropský šampionát kvalifikovalo díky jeho sólu přes půlku hřiště, které zakončil přesnou ranou k tyči. Krásný gól padl za stavu 1:1 v 90. minutě.

V přestupovém období před necelým rokem opustil Salcburk Nor Erling Haaland, který se hned uchytil v Borussii Dortumund a nadále šponuje svoji cenu. Potká podobně úspěšný osud také rodáka ze Székesfehérváru?

Tagy:
Alpy Salzburg Maďarsko FC Bayern Mnichov FIFA fotbal sport Red Bull Arsenal Londýn Erling Braut Håland Erling Braut Haaland Dominik Szoboszlai Red Bull Salcburk Marco Rossi Esterhazy Matyas Ferenc Puskás SSC Napoli