O víkendu přijde podzim, začíná topná sezona. Chladno a déšť vydrží až do příštího týdne

Počasí 16.9.2022 6:09

V pátek se připravme na přeháňky a chladnější podzimní počasí. V Česku bude oblačno až polojasno, během dne ojediněle zaprší. Teploty nebudou příliš vysoké, pohybovat se budou mezi 13 až 17 °C. O víkendu se však ještě ochladí. Podle zjištění ČTK začne v průměru od 17. září v Česku topná sezona, ta startuje v momentě, kdy je průměrná denní teplota venkovního vzduchu v příslušném místě nebo lokalitě menší než 13 °C. Její zahájení v polovině září není výjimečné.

V pátek bude oblačno až polojasno, již z rána se mohou objevit ojediněle přeháňky. K večeru by však srážek i oblačnosti mělo ubývat. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 13 až 17 °C, na jihovýchodě Moravy vystoupají až k 19 °C. Vát bude mírný západní vítr o síle 2 až 6 m/s.

☁️🌧Studené severozápadní proudění dnes přinese více oblačnosti a místy přeháňky, k večeru bude oblačnosti i srážek...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Thursday, September 15, 2022

V noci na sobotu bude polojasno až skoro jasno. Postupně však bude přibývat oblačnosti a zejména na severozápadě se místy objeví přeháňky. Nejnižší teploty se budou pohybovat jen mezi 9 až 5 °C.

Víkend se ponese v duchu ochlazení. V sobotu bude oblačno až zataženo. Během dne se postupně na většině území očekávají přeháňky, na Moravu a do Slezska srážky dorazí odpoledne a večer. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 10 až 14 °C. Vát bude mírný západní až severozápadní vítr o síle 3 až 7 m/s.

V neděli bude situace obdobná. Na většině území meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) očekávají přeháňky či občasný déšť. Na horách se však může objevit první sníh, konkrétně smíšené srážky. Denní teploty se budou pohybovat mezi 9 až 13 °C, na jižní Moravě vystoupají až k 15 °C.

A s jakým počasím začne následující týden? Oteplení se nedočkáme. V pondělí bude oblačno až zataženo, místy však přechodně jasno. Očekává se místy déšť nebo přeháňky, na horách smíšené srážky. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 11 až 15 °C.

Tagy: