Podpora Babiše není zneužití státní návštěvy. I Orbán má své preference, říká Králíček

Robert Králíček

K věci 28.9.2021

Do České republiky ve středu zavítá maďarský premiér Viktor Orbán. Jednat bude s předsedou vlády Andrejem Babišem (ANO) a sejde se i s prezidentem Milošem Zemanem. Premiéři pak společně navštíví Ústecký kraj, kde Babiš vede kandidátku své strany do říjnových sněmovních voleb. Podle poslance ANO Roberta Králíčka nejde o zneužití státní návštěvy. „Orbán podpoří premiéra ve svém volnu a na neutrální půdě,“ řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

„Pokud by podporoval hnutí ANO v Kramářově vile nebo v Lánech při státní návštěvě premiéra a prezidenta Miloše Zemana, pak bych v tom možná viděl jakousi možnost zneužití. Toto však bude na neutrální půdě a v jeho volném času,“ okomentoval středeční účast Orbána na Babišově předvolební kampani Králíček.

„I v minulosti se stávalo, že zahraniční státníci podporovali různé strany v předvolebním boji a myslím si, že pakliže pan Orbán bude chtít navštívit předvolební meeting hnutí ANO, tak je to čistě jeho rozhodnutí. I Orbán má své emoce a preference a může je vyjádřit. Není to zneužití státní návštěvy,“ zhodnotil Králíček.

S Viktorem Orbánem udržuje Babiš dobré vztahy již delší dobu. Premiéři mají na řadu věcí podobné názory a už dříve například společně kritizovali Evropskou unii, která podle nich dostatečně nebrání své hranice před ilegální migrací. Oba se také shodli na tom, že nelegální imigraci do Evropy je třeba předcházet.

Premiéra Orbána kritizovaly opoziční strany Piráti spolu se Starosty. Podle nich „dlouhodobě škrtí práva demokratické opozice, médií, nezávislých neziskových organizací i menšin”. „Koalice Pirátů a Starostů na téma porušování práv v Maďarsku poukazuje i v souvislosti se zhoršující se situací v oblasti korupce, nezávislosti médií nebo práv menšin během vlády Andreje Babiše,“ uvedla ve svém prohlášení koalice.

Králíček: Problém migrace se týká celé EU

Otázka nelegální migrace je jedním z hlavních témat kampaně hnutí ANO. Podle některých politiků ho však Babiš využívá jen k tomu, aby odvrátil pozornost od opravdu důležitých problémů. S tím však Králíček nesouhlasí. „Nemyslím si, že by bylo nejviditelnější. Myslím si, že pan premiér se stále více věnuje domácí scéně, ekonomice a postcovidovým opatřením,“ podotkl Králíček.

Podle něj bývá problém nelegální migrace podceňován, ale i zveličován. „Netýká se jen České republiky, ale celé Evropské unie,“ řekl v pořadu K věci Králíček a připomněl situaci na maďarsko-srbských hranicích, přes které prchá velké množství nelegálních migrantů. „Jak vidíme, riziko se nemusí týkat primárně našich hranic,“ uvedl Králíček. „My sice nemáme na hranicích stovky migrantů, přesto se nás tento problém může dotknout v rámci Evropské unie. Již v minulosti jsme byli svědky tlaku na rozdělování migrantů podle kvót,“ připomněl politik.

„Vzhledem k tomu, že má pan Babiš dobré vztahy s představiteli některých států EU a zejména s V4, tak si myslím, že je to aktuální téma, o kterém se diskutuje,“ doplnil poslanec hnutí ANO. „Otázka nelegální migrace by neměla být předmětem předvolebních bojů, ale měli bychom ji řešit dlouhodobě,“ uzavřel.

Tagy: