Komentátor: Babiš by byl silný prezidentský kandidát. Není ale ceremoniální kladeč věnců

Andrej Babiš

Komentátor Miroslav Korecký z MF DNES prohlásil, že současný premiér Andrej Babiš (ANO) by mohl být silný kandidát na prezidenta. Post předsedy vlády mu prý více vyhovuje z lidského pohledu, jako hlava státu by ale měl imunitu a zbavil by se problémů se střetem zájmů.

Babiš při pátečním otevření železniční stanice Praha – Zahradní Město oznámil, že hnutí ANO nasadí do příští volby prezidenta vlastního kandidáta. Jméno prý zatím nikdo nezná, například prezident Miloš Zeman by si jako svého nástupce přál právě Babiše.

„Více mu vyhovuje premiérský post, nedovedu si ho představit jako ceremoniálního kladeče věnců. Je možné, že by byl nejdříve jmenován premiérem, pokoušel by se sestavit rok a půl vládu a pak by následovaly prezidentské volby. Babiš je silný kandidát, ale nejsem si jistý, že se dostane přes druhé kolo,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Miroslav Korecký. V prvním kole totiž sbírají hlasy všichni kandidáti, do druhého ale postoupí jen dva jedinci s největší podporou.

Také podle komentátora Info.cz Martina Schmarcze si Babiš nechává post prezidenta jako zálohu, pokud by nemohl řídit vládu. „Nezapomínejme, že jako prezident bude mít imunitu, což je lákavé. Nejlepší by pro něj bylo, kdyby měl po volbách většinu s SPD a komunisty a poté se stal prezidentem,“ zhodnotil komentátor.

Druhým žhavým kandidátem z hnutí ANO je současná ministryně financí Alena Schillerová. „Spekulace mě nechávají klidnou, mám jiné starosti. Soustředím se na dokončení poslaneckého mandátu, prosazení rozpočtu a poté na co nejlepší výsledek ve volbách. Nic jiného neřeším. Prezidenta máme a ještě dlouho mít budeme,“ vysvětlila Schillerová v Novém dni. Svou kandidaturu ale nevyloučila.

Pavel, Němcová nebo Bradáčová

Podle sázkových kanceláří ale patří mezi favority na prezidentské křeslo premiér Andrej Babiš, generál Petr Pavel a rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová. Kandidaturu už oznámil hudebník a bývalý ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb.

Šéf odborů Josef Středula zatím není rozhodnutý, oficiálně dosud kandidaturu neohlásil ani generál Petr Pavel. „Beru to jako nabídku slušnosti, nabídku k tomu, abychom fungovali jako tým, ale pro lidi to ještě není aktuální téma. Lidé teď mají jiné problémy,“ argumentoval Pavel.

Současnému prezidentovi Miloši Zemanovi končí funkční období v březnu roku 2023. Objevují se však i jména dalších kandidátů – například exprezident Václav Klaus nebo senátorka Miroslava Němcová. Černým koněm by mohla být i pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Experti ve vysílání hodnotili i nedělní předvolební superdebatu na CNN Prima NEWS, ve které se politici hádali ohledně zavedení pandemického zákona místo nouzového stavu.

„Když pandemie zuřila nejvíce, z vyhlašování nouzového stavu bylo velké politické i řečnické téma. Opozice pochopila, že pomáhat vládě není dobrá cesta. Když se situace uklidnila, začala hrát vlastní hru. Dokonce se v jednu chvíli rozešla se svými hejtmany,“ zavzpomínal Korecký.

Pro očkování vystupoval jen Hamáček

Podle politologa Lukáše Valeše ale nebude covid velké předvolební téma. Komentátor Martin Schmarcz předpověděl, že rozhodovat nebude ani percentuální výše proočkované populace proti koronaviru.

„Jediným, kdo konzistentně vystupoval pro očkování a odpovědné chování, byl Hamáček, Babiš i opozice se chovali populisticky. Babiš se do kampaně pořádně nevložil, protože řada voličů jsou antivaxeři, o které bojuje s Okamurou. Povinně to podporovat musel, přeci jen jako premiér se musí chovat zodpovědně. Zápal u něj ale nebyl, bál se ztráty voličů,“ prohlásil Schmarcz.

Tagy: