Obchody za hranicemi se připravují na vánoční nákupy. Ve slevách už je i cukroví

Češi nejčastěji jezdí nakupovat do Německa a Polska.

Co se vyplatí koupit v Polsku a Německu

Na Vánoce se už připravují i obchodníci u našich sousedů. Ve výhodné nabídce mají potraviny, oblečení, ale i typické sváteční cukrovinky. Jak Češi nakupují v německém a polském pohraničí, zjišťovala redakce CNN Prima NEWS.

Redakce CNN Prima NEWS vyrazila na nákupy do Německa. Cílem cesty bylo Bad Schandau. Lázeňské městečko u břehu Labe leží pouhých 20 kilometrů od Děčína a Češi ho milují. Výhodné ceny tady vykukují z každého regálu.

ČTĚTE TAKÉ: Změny balení by zlevnily jídlo, tvrdí potravináři. Češi to nechtějí, reagují řetězce

„Vánoční perníčky za euro třicet,“ popisoval reportér. Vedle cukroví mají slevy už také na sáňkovací lopaty nebo třeba vkusné svíčky. Češi sem jezdí hlavně za kosmetikou, jídlem nebo zimním oblečením. Lyžařské kalhoty, s bundou i s botami, ve variantě pro dámy i pány, při kurzu 24 korun a 50 haléřů za euro, tady vyjdou celkem na 1 800 korun.

„Bydlíme za hranicemi, nám se vyplatí sem jezdit na nákup,“ potvrdil jeden z dotázaných českých nakupujících. „Salám, bratwurst, chleba, housky,“ vypočítával další. „Kosmetika, něco na sebe a tak dále. Jezdíme i do Drážďan, Heidenau, vyplatí se to,“ souhlasil další Čech.

Podobná situace je i v Polsku. Ve městě Kudowa-Zdrój, které je kousek za hranicemi, jsou hned dva supermarkety vedle sebe. Obě jejich parkoviště jsou plná a většina aut má českou registrační značku. Nákup za hranicemi se evidentně vyplatí i zákazníkům, kteří nejsou z příhraničí. „Pořád se to vyplatí. Řízky za 70 korun, kýta je u nás za asi 150 nebo 180. Dám to do mrazáku, na Vánoce tady bude hodně lidí,“ řekla CNN Prima NEWS žena z Prahy. Co už se nevyplatí, je nákup benzinu v Polsku. Pohonné hmoty, tedy benzin i nafta, tam stojí přibližně stejně jako v Česku.

PODÍVEJTE SE: Češi berou polské obchody útokem již delší dobu

Tagy: