Změny balení by zlevnily jídlo, tvrdí potravináři. Češi to nechtějí, reagují řetězce

V Polsku jsou potraviny stále levnější.

Prodávejte větší balení, jídlo bude levnější, tvrdí Potravinářská komora

Prodávejte větší balení a jídlo bude levnější, tvrdí Potravinářská komora. Podle ní potraviny prodražují i náklady na obaly, a to i o dvacet procent.
 Někteří ekonomové navrhují, že by se například salámy a sýry prodávaly v baleních po 200 gramech, namísto stávajících stogramových. Jenže podle zástupců obchodů větší balení zákazníci nechtějí. 


Mlékárna v Polné na Vysočině dodává sýry jak za hranice, tak do obchodů v Česku. Zatímco v cizině chtějí co největší balení, u nás je to prý naopak. „V České republice jsem si řekl, že zkusíme 300 gramů. Hned mi náš marketingový ředitel vzkázal, že v žádném případě,“ uvedl jednatel Mlékárny Polná Miloš Kvasnička.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak ušetřit a vyzrát na ceny v obchodech? Nemějte velké oči, radí ekonomové

Balení sýra z mlékárny má 150 gramů. Výrobce tvrdí, že by se do stejného obalu vešlo až 300 gramů sýra. „Čím menší balení, tím dražší je obal,“ sdělil Kvasnička. Přitom právě obal se na ceně potraviny může podílet až z 20 procent. „Když si jdeme koupit nějakou potravinu, tak si s ní kupujeme spoustu igelitu. To znamená, že poměr toho balení vůči potravině je u nás celkem velký v porovnání se zahraničím,“ popsal ekonom Petr Bartoň.

Zatímco salámy a šunky v letácích z Německa a Polska mají 200 i více gramů, v Česku se prodávají především stogramová balení. „Češi mají rádi menší balení ze dvou důvodů. Tím prvním je, že raději obnovují potraviny, které mají v ledničce, a nechtějí ta větší balení, aby několik dní po sobě jedli to stejné. Druhým důvodem je také obava ze zbytečného plýtvání,“ vysvětlil Tomáš Prouza ze Svazu obchodu a cestovního ruchu. Potravinářská komora upozorňuje ale i na třetí důvod. „Je to taková spíše psychologická záležitost. Dost často to balení evokuje nějakou porci, třeba denní dávku,“ sdělila prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

„Mám rodinu a děti, takže bych brala větší balení,“ řekla jedna z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Když toho bude víc a bude to stát méně peněz, tak samozřejmě větší,“ sdělil další. „Sto gramů mi stačí,“ řekl jiný z dotazovaných. Zástupci supermarketů také tvrdí, že většina Čechů chodí do obchodů i třikrát týdně, na rozdíl od spotřebitelů v zahraničí, kteří jdou jednou, ale pro velký nákup.

Tagy:
jídlo Německo potraviny Polsko nákupy obchod ekonom Kraj Vysočina Česko Potravinářská komora České republiky Polná Mlékárna Polná spol. s r.o.