Obědy v Česku dál zdražují. Restaurace se chtějí „zahojit“, ceny naráží na strop, míní experti

Češi si připlatí za obědy.

Češi si připlatí za obědy

Za oběd v restauraci si Češi letos znovu připlácí. Meziročně dají o deset korun na porci více například za smažený řízek, cena hamburgeru už překonala hranici dvou set korun. Ceny přitom rostou už tři roky za sebou. A to i přesto, že potraviny v obchodech zlevňují a inflace se ustálila kolem dvou procent. Na vině jsou podle provozovatelů stále drahé vstupy a energie. Podle odborníků ale ceny narážejí na strop.

V pražské jídelně se paní Marta přes obědy uskromňuje a vybírá spíše z levnějších jídel. Přestože inflace v Česku zkrotla a zemědělci hlásí snižování cen, v restauracích a jídelnách se totiž obědy vyšplhaly opět k vyšším cenám.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Český řetězec stahuje závadný česnek. Nejezte ho, vrátíme vám peníze, vzkazuje klientům

„Ceny v restauracích jsou jedny z nejrychleji rostoucích ve spotřebním koši,“ popsal ekonom David Marek. Hlad Češi často zahánějí řízkem, pizzou nebo burgerem. Všechny tyto obědové stálice zdražily nejvíce – za rok o více než deset korun. V jedné z oblíbených jídelen na Vinohradech chodí lidé hlavně na omáčky. I přes menší zdražení je zájem o obědy pořád veliký.

Zdražovalo se i ve zlínské jídelně U Barcuchů, a to zhruba o desetikorunu. Stále se zde ale lze najíst levně. „Kvůli vstupům a energiím jsme zdražili, ale neustále si držíme jídlo do stovky – jedno sladké a jedno slané. Jsou to lívance a výpečky,“ uvedla provozní restaurace Iveta Nevělíková.

„Pokud někdo chce provozovat restauraci, musí zaplatit za nájem prostor a za personál. Shodou okolností, jak mzdy, tak nájmy rostou také o sedm procent,“ podotkl Marek.

Do zdražování se údajně promítly i ceny nově otevřených sezónních provozoven na léto a také to, že se restauratéři po pandemii koronaviru chtějí ještě „zahojit“. „Po covidovém období, kdy restauratéři všechny své prostředky dali do podnikání, přichází čas na obnovu konceptů. To znamená, že je tam určitý podíl přípravy na investice,“ sdělil člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Luboš Kastner. Další prostor pro zdražování už ale odborníci nevidí. „Už si nemůžou dovolit zdražovat. Spotřebitel již velmi razantně říká, že to je moc,“ zdůraznil Kastner.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Češi objevili kouzlo „zlevněnek“. Expert zmínil data spotřeby a trvanlivosti, čemu se vyhnout?

Tagy:
jídlo restaurace ceny ekonomika Česko jídelna Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR David Marek pandemie covidu-19 produkty a služby nápoje a potraviny restaurace a zajišťování občerstvení