Češi objevili kouzlo „zlevněnek“. Expert zmínil data spotřeby a trvanlivosti, čemu se vyhnout?

Odborníci doporučují nakupovat ve zlevněnkách obezřetně.

Potraviny před expirací

Masné a mléčné výrobky je vhodnější nakupovat u prověřených obchodníků, shodli se ve vysílání CNN Prima NEWS konzultant Potravinářské komory ČR Jan Pivoňka a ředitelka Potravinové banky Central Dana Růžičková. Experti zároveň přiblížili praktické rozdíly mezi daty spotřeby a trvanlivosti.

Češi objevili kouzlo obchodů „zlevněnek“, které se specializují na prodej potravin těsně před a po datu expirace. „Je to svým způsobem konkurence potravinových bank,“ uvedla Růžičková. Určitý typ trvanlivých potravin by se v nich nebála nakupovat. „Určitě bych ale nenakupovala mléčné a masné výrobky,“ dodala.

ČTĚTE DÁLE: Agresivita, panické ataky i deprese. Jak působí extrémní vedra na lidský mozek?

„Je třeba rozlišovat mezi daty spotřeby a trvanlivosti,“ upozornil Pivoňka. Potraviny s minimální trvanlivostí podle něj zpravidla mají datum expirace až po uplynutí dlouhé doby. Ani po uplynutí data ovšem mnohdy kvalita nijak rychle a razantně neklesá.

Naopak u výrobků označených datem spotřeby je situace odlišná. „Datumy spotřeby jsou u potravin, které podléhají rychlejší biologické zkáze,“ upřesnil Pivoňka. „Nejrychleji se kazí potraviny bez předchozích úprav. Typicky se jedná o čerstvé mléčné výrobky a výrobky z vajec,“ nastínil.

V kontextu zlevněnek Růžičková varovala před způsobem manipulace s čerstvými potravinami. „Dávala bych si pozor na teplotní řetězec. Při převážení a skladování zboží je toto zásadní,“ dodala. „Přesuny potravin mezi teplem a zimou mohou škodit,“ souhlasil Pivoňka. Jako příklad uvedl manipulace s baleným pečivem. „V plastovém obalu se může během přenášení mezi teplem a zimou tvořit kondenzovaná voda. Pokud se voda dostane přímo k potravině, může výrazně urychlit proces zkázy,“ doplnil praktickou radu Pivoňka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trumpa srovnal s Hitlerem, teď s ním kandiduje. Kdo je možný viceprezident J. D. Vance?

Tagy:
jídlo hobby banka teplo ekonomika volný čas pečivo makroekonomie spotřebitelé mléčný výrobek produkty a služby ekonomika, obchod a finance spotřební zboží nápoje a potraviny životní styl a volný čas zájem o jídlo a pití