Obelhali jste voliče. Vicepremiér chce zvyšovat daně, vmetl kabinetu Vondráček z ANO

Radek Vondráček

Partie PLUS (27)

Pokud nevystoupí premiér a veřejně neodmítne slova ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) o zvyšování daní, tak to znamená, že kabinet obelhal voliče. Tak bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) kritizoval v Partii PLUS vládní pětikoalici. Ekonomický expert ODS Jan Skopeček ale vysvětlil, že zvyšování daní není v programovém prohlášení vlády a nejsilnější vládní strana ODS jej odmítá.

„Nesouhlasím s Jurečkou a plánem na zdanění lidí s vyššími příjmy. V programovém prohlášení zvyšování daní není, prohlubovat progresi je zbytečné. Lidé za současnou krizi již platí dost a nemá smysl trestat aktivní a úspěšné lidi. Jsem skeptický i k sektorovým daním. Problém v Česku není na příjmové straně rozpočtu, ale na výdajové. Ministři musejí hledat úspory,“ objasnil postoj nejsilnější vládní strany v nedělní Partii PLUS Skopeček. Znovu tak reagoval na slova šéfa lidovců Jurečky, který v médiích hovořil o tom, že by o progresivní dani rád otevřel debatu.

Proti tomu se však ohradil Vondráček. „To, že je pan Skopeček skeptický, mě nemusí zajímat. Vicepremiér této země řekl, že budou vyšší daně, i když jste všude říkali, že to nebudete dělat. Už dávno měl vystoupit premiér a říct, že se nic takového nestane, nebo jste obelhali voliče,“ nenechal se ukonejšit Vondráček.

Podobně hovořil také předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura. „Největší položky pomoci (lidem) nejsou přijaté vládou, není to jejich zásluhou. Jediné co udělali je zvýšení důchodů o 300 korun nad rámec valorizace. SPD nesouhlasí se zvyšováním daní českých občanů a českým firmám. Rezervy do rozpočtu lze hledat jinde,“ míní. „To, co předvedla vláda, je totální neschopnost. SPD požadovalo snížení DPH na potravinách, pohonných hmotách. Vaše vláda je zadarmo drahá. Vytahali jste lidem obrovské peníze z kapes,“ tvrdil Okamura.

Podle místopředsedkyně Sněmovny Věry Kovářové (STAN) jsou však návrhy SPD nesmysly. „Opakovaně se říkají věci, o kterých ekonom řekne že jsou to nesmysly. Pokud chtějí (poslanci SPD) snižovat DPH, tak to ale nemusí znamenat pokles ceny. Zažili jsme to i za vlády ANO a ČSSD, že se snížilo DPH na potraviny a pleny, v obchodech ale ke snížení cen nedošlo. Pouze zbytečně připravíme rozpočet o stovky miliard, které pak budou chybět ve zdravotnictví a školství,“ reagovala na kritiku Okamury místopředsedkyně Sněmovny.

Tagy:
Marian Jurečka daně Jan Skopeček Radek Vondráček Věra Kovářová vláda progresivní zdanění daň Poslanecká sněmovna ČR sektorová daň