Hádka v koalici: Čím vyšší plat, tím vyšší daně, chce Jurečka. ODS je zásadně proti

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Lidovci si dovedou představit debatu o zavedení progresivního zdanění, v rozhovoru pro deník Právo to řekl ministr práce a sociálních věcí Marián Jurečka (KDU-ČSL). Koalice Spolu přitom jakékoliv zvyšování daní dlouhodobě kategoricky odmítala. Zvyšování daní jde také proti programovému prohlášení vlády, jak pro CNN Prima NEWS připomněl ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Jurečka již dříve hovořil o možnosti zavedení například sektorové daně pro energetické firmy. Nově však hovoří o možnosti progresivní daně, což znamená, že čím vyšší příjmy člověk má, tím vyšší daně platí.

„Dovedu si představit i debatu okolo zavedení progresivního zdanění,“ řekl šéf lidovců v rozhovoru pro Právo. „Solidaritu, která by nyní měla být namístě, bychom měli vyžadovat nejenom od právnických osob a podnikatelských subjektů. I my, lidé, kteří máme vyšší příjmy, bychom mohli mít nějakou míru solidarity,“ vysvětlil Jurečka.

Zároveň však hovořil také o možnosti, že by se jednalo o dočasné opatření. „Mohla by být i dočasná, v intervalu dvou až čtyř let, protože to je doba, kdy budeme muset pokrýt nejvyšší náklady, které budeme mít kvůli vysokým cenám energií při pomoci domácnostem,“ doplnil.

Tento návrh se však nelíbí ODS. „Pro mě to přijatelné není. My jsme se dlouhodobě snažili zrušit superhrubou mzdu a nemáme pocit, že bychom měli zvyšovat progresi zdanění v České republice. Šli jsme s volebním programem nezvyšovat daně a takový závazek obsahuje i programové prohlášení vlády, kde nic o zvyšování daní není, a už vůbec nic v ní není o zvyšování daňové progrese. Takže tomu nápadu moc nerozumím, když pan ministr musí tušit, s jakou nejsilnější vládní stranou vládne a s jakým programem tato strana kandidovala do voleb,“ sdělil pro CNN Prima NEWS místopředseda Sněmovny a ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Návrh odmítá také předsedkyně koaliční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Nesouzním s návrhem více danit vyšší příjmy. Netrestejme za píli a ambice. Vyšší míru solidarity navíc lidé s nadprůměrnými příjmy projevují, protože na daních odvádí do systému více peněz - mají vyšší sazbu daně. O příjmech státního rozpočtu se bavme, ale tohle je slepá ulička,“ napsala předsedkyně Sněmovny na Twitter.

Názorový obrat by byl neobhajitelný, míní ekonom

Jurečku kritizuje také ekomom Lukáš Kovanda. „Jeho argumentace nutnosti solidárního chování je v tomto případě ještě více diskutabilní než v případě firem. V některých sektorech, jako je energetika, platí, že příslušné firmy opravdu těží ze současné situace ve světě, a svým způsobem dokonce z války na Ukrajině. To však ani v nejmenším nelze říct plošně o lidech s vysokými příjmy. Řada z nich má své příjmy citelně nadprůměrné zcela bez ohledu na okolnosti typu války na Ukrajině – a měla by je i bez ní,“ napsal ve svém komentáři.

„Navíc, lidé se znatelně nadprůměrnými příjmy čelí vyšší daňové sazbě už nyní. Například zaměstnanec, jehož měsíční hrubá mzda letos převýší 155 644 korun (odpovídá jedné dvanáctině 48násobku průměrné měsíční hrubé mzdy, která pro letošek činí 38 911 korun), odvádí z částky nad tímto limitem 23procentní daň z příjmu, nikoli jen 15procentní,“ doplnil ekonom.

Připomněl také nedávný postoj premiéra Petra Fialy (ODS). „Ještě třeba 10. května 2022 premiér Petr Fiala na svém twitterovém účtu doslova uvedl: ‚Nebudeme zvyšovat daně, považujeme to za špatné.‘ Pokud by nyní vláda přistoupila na Jurečkův návrh, učiní obrat o 180 stupňů v podstatě za pouhé dva měsíce. To nelze vysvětlovat ani válkou na Ukrajině, ani drahými energiemi, ani ničím jiným, protože od května se situace v daných ohledech nijak zásadně nezměnila,“ vysvětlil Kovanda.

Tagy: