Oběť sexuálního zneužívání k registru pachatelů: Je to správná cesta, měl tady být už dávno

Oběť pedofilů k novým chystaným pravidlům

Oběť pedofilů k novým chystaným pravidlům

Policisté každoročně vyšetřují několik stovek případů sexuálního zneužívání dětí. Pro CNN Prima NEWS promluvil poškozený, který jej zažil od učitele na základní škole. Vznik registru pachatelů těchto ohavných činů schvaluje. Politici s tím prý měli přijít už dávno, protože někteří odsouzení dál pracují s dětmi.

„Byl jsem dlouhodobě zneužívaný třídním učitelem na základní škole. Zneužíval mě fyzicky a docházelo i k velkému psychickému zneužívání,“ sdělil pro CNN Prima NEWS Tomáš Paprštěin. O své bolestné zkušenosti se nebojí otevřeně mluvit, dokonce o tom, co se mu stalo, napsal knihu a publikoval podcast. Snaží se tak pomoci dětem, které se ocitnou v podobné situaci.

ČTĚTE TAKÉ: Nejlepší jsou děti sociálů, radili si pedofilové. Predátor z Tábora hocha zneužil sedmsetkrát

„Důležité je o tom mluvit, svěřit se, obrátit se na své okolí a pomáhající organizace,“ radí Paprštěin. Jeho případ skončil odsouzením učitele, který dostal podmínku, dnes však znovu učí děti na základní škole. Pokud vznikne registr sexuálních delikventů, jak slibují politici, měl by se v něm objevit.

„Jednoznačně si myslím, že registr je správná cesta a měl tady být už dávno. Pak by se nestalo, že odsouzení pachatelé mohou dál pracovat s dětmi,“ uvedl Paprštěin.

Rodiče budou mít díky novým pravidlům větší přehled o tom, kdo se o jejich děti stará třeba na táborech nebo v zájmových kroužcích. Takové osoby totiž budou muset mít certifikát, který potvrdí, že dětem neudělaly nic špatného.

Podle části psychologů nebo sexuologů je případný vznik registru sexuálních delikventů krokem správným směrem. Odsouzení by určitě měli dostávat druhou šanci, ale ne pro práci s dětmi. Ozývají se ale i hlasy, že tento rejstřík může být až příliš drastický a je třeba s ním pracovat velmi opatrně.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Známý pedofil „Meluzín“ jde opět do vězení. V jeho mobilu se našly fotky nahých dětí

Tagy:
sexuální zneužívání oběť krimi psychický nátlak práce s dětmi sexuální delikty