Při rozbíjení vajíčka se může objevit malá krvavá skvrnka. Nejde o neobvyklý jev, přesto vyvolává otázky, zda je vajíčko stále vhodné k jídlu. Je to známka problému, nebo ho můžeme bez obav zkonzumovat?
Krev ve vajíčku vzniká obvykle v důsledku drobného poranění kapilár ve vejcovodu slepice během tvorby vajíčka. Tento proces je zcela přirozený a může nastat u mladých slepic, které se teprve adaptují na snášku, i u starších nosnic, uvádí web Kupi.cz.
ČTĚTE TAKÉ: Stovky kilogramů zapáchajícího masa. Inspektoři odhalili nelegální sklad v pražské tržnici Sapa
Podle odborníků se tento jev vyskytuje častěji u vajec, která nejsou tříděná automatizovanými průmyslovými technologiemi, jako je tomu u vajec určených pro supermarkety.
Většina krevních skvrn ve vajíčkách není nebezpečná, takže je můžete bez obav zkonzumovat. Při tepelném zpracování se skvrna zcela znehodnotí, případně ji můžete odstranit lžičkou, pokud vám esteticky vadí.
Kdy je lepší vajíčko vyhodit?
Existují ale situace, kdy je lepší vejce vyhodit. Pokud je v něm větší krevní skvrna, žloutek má nezvyklou barvu, například zelenavý nebo černý nádech, nebo pokud vejce vykazuje jiné známky, které by mohly naznačovat infekci, raději ho nekonzumujte.
Důležité je také dávat pozor na neobvyklé změny v konzistenci bílku, například pokud je příliš tekutý.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rázné řešení drahých potravin. Omezme slevy, navrhují potravináři. Obchodníci se bouří