Sever Chorvatska zasáhlo zemětřesení. Bylo to jako dopad bomby nebo detonace, líčí svědci

Přístav Gruž v chorvatském Dubrovníku

Sever Chorvatska zasáhlo zemětřesení

Sever Chorvatska u města Varaždín zasáhlo v úterý ráno zemětřesení. Informoval o tom web Volcano Discovery, který se odvolává na data Evropského středomořského seizmologického centra (EMSC). Podle aktuálních dat měly otřesy sílu 3,9 stupně Richterovy škály. Svědci popisují projevy zemětřesení slovy – jako „kdyby padala bomba“.

Podle předběžných údajů se epicentrum nacházelo v hloubce asi šesti kilometrů pod povrchem. Pokud otřesy pocházejí z podobné relativně malé hloubky, jsou cítit silněji, vysvětluje web Volcano Discovery.

ČTĚTE TAKÉ: Los Angeles zasáhlo zemětřesení. Podle úřadů může jít o předzvěst silnějších otřesů

Původní informace sice hovořily o tom, že zemětřesení mělo sílu 4,7 stupně, aktuální data však hovoří o 3,9 stupních Richterovy škály. Otřesy zaznamenala také Maďarská národní seismologická síť, která jejich sílu udala na 4,5 stupně, či Národní observatoř v Aténách, podle které se země otřásala s magnitudou 3,8.

Svědci však ranní zemětřesení popisují dramaticky. „Hrozný pocit, zahřmělo a celý dům se otřásl, trvalo to několik vteřin,“ napsal podle chorvatského webu Dnevnik.hr jeden ze svědků události do aplikace EMSC.

„Bylo to jako krátká detonace,“ popisuje událost další. Jiný svědek popsal, že otřesy na něj působily jako „dopad bomby“. „Ozval se rachot, jako by kolem domu projížděl tahač,“ dodal další.

V noci na úterý zasáhlo zemětřesení také západní pobřeží USA. Jeho epicentrum bylo uprostřed hustě obydlené oblasti Los Angeles a mělo sílu 4,4 stupně. Úřady varovaly, že se může jednat o předzvěst dalšího, tentokrát silnějšího zemětřesení. Další otřesy v noci na úterý zaznamenali také obyvatelé Sýrie a Jordánska. To mělo sílu 4,8 stupně. Zranění utrpělo nejméně 25 lidí, a to v důsledku tlačenice, kterou vyvolala panika po zemětřesení.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Rozhovor Trumpa s Muskem narušil zřejmě útok hackerů. Exprezident vyprávěl o atentátu

Tagy: